Teju piektdaļa iedzīvotāju ar pašreizējiem uzkrājumiem varētu iztikt ilgāk par sešiem mēnešiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēkšņi paliekot bez regulāriem ienākumiem, gandrīz piektā daļa jeb 19% Latvijas iedzīvotāju ar saviem pašreizējiem uzkrājumiem varētu izdzīvot ilgāk par sešiem mēnešiem, informēja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Vairāk nekā pusgadu ar pašreizējiem uzkrājumiem biežāk varētu iztikt vīrieši jeb 22% aptaujāto vīriešu, bet retāk - sievietes (16%).

Paliekot bez regulāriem ienākumiem, ar esošajiem naudas līdzekļiem no trīs līdz sešiem mēnešiem varētu izdzīvot 14% Latvijas iedzīvotāju, savukārt no viena līdz trim mēnešiem - 16% sabiedrības.

Tikpat liels skaits iedzīvotāju jeb 16% bez regulāriem papildu ienākumiem varētu izdzīvot vien laika posmu līdz vienam mēnesim.

Aptaujas dati liecina, ka sievietēm uzkrājums ir mazāks nekā vīriešiem. Paliekot bez regulāriem ienākumiem, ar esošiem uzkrājumiem iztikt ne ilgāk kā vienu mēnesi varētu 17% sieviešu un 15% vīriešu, bet no viena līdz trim mēnešiem - 17% sieviešu un 14% vīriešu.

Savukārt ilgāk par sešiem mēnešiem ar esošo "drošības spilvenu" varētu dzīvot 22% vīriešu un 16% sieviešu.

Vienlaikus "SEB bankas" veiktā aptauja liecina, ka gandrīz ceturtdaļai jeb 24% Latvijas iedzīvotāju vispār nav uzkrājumu, līdz ar to viņi ir pakļauti lielam riskam, paliekot bez regulāriem ienākumiem. Uzkrājumu trūkums ir biežāk sastopams sievietēm (25%), bet retāk - vīriešiem (23%).

Izvērtējot atbildes dažādās vecuma grupās, secināts, ka vislabāk ar uzkrājumu veidošanu sokas vecākai paaudzei - iztikt ilgāk par pusgadu ar pašreizējo uzkrājumu varētu 20% iedzīvotāju vecuma grupā no 50 līdz 59 gadiem un 27% vecumā no 60 līdz 74 gadiem. Savukārt jauniešu vecumā no 18 līdz 29 gadiem vidū vien katram desmitajam ir uzkrājumi, lai iztiktu bez ienākumiem ilgāk par pusgadu.

Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc "SEB bankas" pasūtījuma 2022.gada novembrī veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu