Apcietinātais Kasems prasīs apcietinājumu aizstāt ar drošības naudu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Par sadarbību ar sankcijām pakļautu Kremļa propagandas resursu aizdomās turētais Marats Kasems lūgs tiesu mainīt drošības līdzekli un apcietinājumu aizstāt ar drošības naudu.

Kasemu 3.janvārī aizturēja Valsts drošības dienests (VDD), un Rīgas pilsētas tiesa viņam kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja kriminālprocesā iegūtās konkrētās ziņas par faktiem rada pamatotas aizdomas, ka cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziegumu, netraucēs vai neizvairīsies no izmeklēšanas.

Kasema advokāte Imma Jansone apliecināja, ka Rīgas pilsētas tiesas lēmums pārsūdzēts Rīgas apgabaltiesā un šajā instancē klients lūgšot noteikt viņam drošības naudu.

Likumā teikts, ka drošības naudu var iemaksāt persona, kurai šis drošības līdzeklis tiek piemērots, kā arī jebkura cita fiziskā vai juridiskā persona. Personai, kura veic drošības naudas iemaksu, jāiesniedz procesa virzītājam samaksu apliecinošu dokumentu, kā arī rakstveida paziņojumu par iemaksātās naudas izcelsmi, kas satur informāciju par personām, kuras piešķīrušas līdzekļus drošības naudas iemaksai, un piešķirtās naudas apmēru.

VDD iepriekš LETA informēja, ka Latvijas pilsonis aizturēts aizdomās par saimniecisko resursu nodrošināšanu Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautam Kremļa propagandas resursam. Kriminālprocess sākts par ES noteikto sankciju iespējamu pārkāpšanu.

Latvijas pilsoņa aktivitātēm VDD sekojis līdzi jau ilgstoši. Persona strādā vienā no Kremļa kontrolē esošās aģentūras "Rossiya Segodnya" informācijas resursiem, kas izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, tajā skaitā regulāri diskreditējot Latviju un tās sabiedrotās valstis, uzsvēris dienests.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šis Kremļa propagandu veidojošais un izplatošais resurss ES dalībvalstīs ir bloķēts saistībā ar Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un darbībām situācijas destabilizēšanai citās Eiropas valstīs.

Aizturētais Latvijas pilsonis šajā informācijas resursā ieņem vadošu amatu, organizējot un vadot satura veidošanu. Persona vairākus gadus dzīvoja un strādāja Krievijā, bet 2022.gada nogalē ieradās Latvijā.

VDD norādījis, ka sankcijām pakļautiem uzņēmumiem ir aizliegts nodot gan finanšu, gan saimnieciskos resursus, tajā skaitā veikt darbu to labā.

Kasems bijis Krievijas propagandas portāla "Sputnik Lietuva" redaktors. 2018.gadā viņš kā "Rossiya Segodnya" žurnālists startēja Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības "Par alternatīvu", bet savulaik tika izslēgts no partijas "Saskaņa" par publiski izteiktām rupeklībām, kas bija veltītas vēlētājiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu