Eiropas pretkorupcijas grupa rekomendē Latvijai izstrādāt valdības ētikas kodeksu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedalās valdības Ziemassvētku egles atklāšanas pasākumā
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš piedalās valdības Ziemassvētku egles atklāšanas pasākumā Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Padomes Pretkorupcijas starpvalstu grupa (GRECO) rekomendē Latvijai izstrādāt Ministru kabineta ētikas kodeksu un izveidot līdzsvarotāku atalgojuma sistēmu tiesībsaizsardzības iestādēs.

Latvija pilnībā vai daļēji ir izpildījusi visas 17 GRECO izteiktās rekomendācijas par korupcijas novēršanu un godprātības veicināšanu centrālajā valdībā, kā arī tādās tiesībaizsardzības iestādēs kā Valsts policija un Valsts robežsardze. Tādējādi Latvija kļuvusi par otro valsti, kas sekmīgi noslēgusi GRECO Piekto novērtēšanas kārtu, aģentūru LETA informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Lai izpildītu GRECO izteiktās rekomendācijas korupcijas novēršanai un godprātības veicināšanai centrālajā valdībā un atsevišķās tiesībaizsardzības iestādēs, Latvija ir īstenojusi vairākas aktivitātes.

Ir veikta izpildvaras politisko amatpersonu godprātības risku analīze, kā arī noteikta obligāta prasība valdībā strādājošajām politiskajām amatpersonām, izņemot Ministru kabineta locekļiem un parlamentārajiem sekretāriem, saņemt atļauju amata savienošanai.

Tāpat noteikts pienākums ministru ārštata padomniekiem neuzņemties pienākumu izpildi, ja tas rada vai var radīt interešu konfliktu, vai pienākumu izpilde varētu apšaubīt padomnieka objektivitāti un neitralitāti, par to ziņojot ministram.

GRECO atzinīgi novērtējusi Vienotā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portāla ieviešanu, sabiedrībai nodrošināto piekļuvi Ministru kabineta sēžu un valsts sekretāru sanāksmju dalībnieku sarakstam, kā arī sistemātisko un savlaicīgo sabiedrības līdzdalības rezultātu publicēšanu.

Tāpat GRECO uzteikusi veiktās darbības, kas saistītas ar Valsts policijas un Valsts robežsardzes Ētikas kodeksa pilnveidošanu un tā piemērošanu praksē. Organizācija atzīst, ka abās iestādēs ir ieviesti objektīvi un caurskatāmi kritēriji, lai pārliecinātos par nodarbināto godprātību un atbilstību piemērojamajiem ētikas standartiem.

GRECO ziņojumā norādīts, ka Latvija ir pilnībā vai daļēji izpildījusi 2018.gadā izteiktās rekomendācijas, un aicina turpināt panākto progresu korupcijas novēršanā, kas īpaši skar izpildvaras politiskās amatpersonas.

Organizācija rekomendē nodrošināt visu šo amatpersonu deklarāciju sistemātisku un padziļinātu pārbaudi, kā arī izstrādāt un pieņemt Ministru kabineta ētikas kodeksu. Tāpat GRECO mudina Latviju pieņemt grozījumus Valsts policijas un Valsts robežsardzes iekšējos normatīvajos aktos, lai izveidotu līdzsvarotāku atalgojuma sistēmu tiesībsaizsardzības iestādēs.

Latvija turpina ieviest daļēji izpildītās rekomendācijas un par progresu arī turpmāk informēs GRECO.

Latvijas institūciju paveikto piektās novērtēšanas kārtas rekomendāciju izpildē izskatīja GRECO 92.plenārsēdē pagājušā gada nogalē.

Latvija izsaka pateicību GRECO Sekretariāta pārstāvjiem un starptautiskajiem ekspertiem par ieguldīto darbu un sadarbību ziņojuma sagatavošanā. Ar GRECO novērtējuma ziņojumu par Latviju var iepazīties KNAB un GRECO tīmekļvietnēs.

GRECO darbības mērķis ir uzlabot Eiropas Padomes dalībvalstu spēju novērst korupciju un novērtējuma procesa ceļā kontrolēt pieņemto saistību izpildi. Latvija pievienojās Eiropas

Padomes līgumam par GRECO nodibināšanu 2000.gada 15.jūnijā. Līgumā paredzēto saistību izpildi Latvijā koordinē KNAB.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu