Čehijā izmeklē masveida īsziņas, kas prezidenta kandidāta vārdā aicina karot Ukrainā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Čehijā ir sākta izmeklēšana par masveidā izsūtītām īsziņām, kurās it kā prezidenta kandidāta Petra Pavela vārdā ir pausts aicinājums doties karot Ukrainā, vēstīja Čehijas ziņu medijs "iDNES".

Bijušais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Petrs Pavels ir iekļuvis prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, kurā viņš sacentīsies ar bijušo premjerministru, miljardieri un populistiskās partijas "Neapmierināto pilsoņu akcija" (ANO) dibinātāju Andreju Babišu.

"Labdien, šeit ģenerālis Pavels. Šī ir īsziņa ar pateicību par jūsu balsi prezidenta vēlēšanu kampaņā. Lūgšu jūs ierasties tuvākajā Čehijas Bruņoto spēku daļā, kur jums nodrošinās nepieciešamo bruņojumu mobilizācijai [karam] Ukrainā," teikts īsziņā, kas tiek izsūtīta no nezināma tālruņa numura.

Īsziņas tekstā nav izmantotas diakritiskās zīmes, un tā var būt viena no viltojuma pazīmēm. To publicējuši vairāki tvitera čehu segmenta lietotāji.

Čehijas policija reaģēja, paziņojot, ka ir sākusi izmeklēšanu un reģistrējusi attiecīgu tiesvedību.

"Mums pagaidām nav vairāk informācijas. Mums vajag sazināties ar visiem, kas saņēmuši šo īsziņu, un mēs rīkosimies, vadoties no tā. Pagaidām ir tikai šis paziņojums," sacīja Čehijas policijas vadītāja pārstāvis Jakubs Vinčāleks.

Pats Pavels paziņoja, ka nav pārsteigts par to, ka kāds cilvēkiem ar īsziņām izsūta "melus, kurus Babišs izvietojis uz saviem ziņojumu dēļiem".

"Tā ir Babiša pasaule, aiz kura stāv prokrieviski un sazvērnieciski spēki. Tā ir pasaule, kuru es negribu - pretēji viņam es piedāvāju godprātību, cieņu un noteikumu respektēšanu," Pavels komentēja tviterī.

Babišs pēc prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas ir uzsācis manipulatīvu kampaņu, kurā sola "neievilkt Čehiju karā", jo pats nav karavīrs. Šajā kampaņā ir dots mājiens par Pavela bijušo amatu NATO bez jebkādas skaidras saistības ar karu Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu