Kipra atņēmusi pilsonību 222 "zelta pasu" turētājiem

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kipras valdība līdz šim atņēmusi pilsonību 222 bagātiem investoriem un viņu ģimenes locekļiem, kuriem iepriekš tikušas izsniegtas tā dēvētās zelta pases.

Pases atņemtas 63 investoriem un 159 viņu ģimenes locekļiem, tajā skaitā sievām, bērniem un vecākiem, atklāja valdība.

Kipras valdība cenšas uzlabot savu reputāciju, kas cieta no "zelta pasu" programmas, kuras ietvaros 13 gadu laikā Kipras pilsonību varēja saņemt, veicot investīcijas valsts ekonomikā.

Programma asu kritiku izpelnījās, kad 2020.gadā televīzijas žurnālisti slepus nofilmēja, kā parlamenta spīkers un kāds ietekmīgs deputāts apgalvo, ka varētu apiet noteikumus, lai piešķirtu pilsonību izdomātam Ķīnas investoram, kurš Ķīnā it kā notiesāts par krāpniecību. Televīzijas eksperiments izraisīja sašutumu gan Kiprā, gan Eiropas Savienībā, tādēļ valdība atcēla "zelta pasu" programmu.

Programma ļāva Kiprai piesaistīt investīcijas vairāk nekā deviņu miljardu eiro apmērā, kas palīdzēja valstij atkopties no 2013.gada finanšu krīzes, kuras dēļ Kipra nonāca uz bankrota sliekšņa un slēdza valstī otru lielāko banku.

"Zelta pasu" programma bija pievilcīga ārvalstniekiem, jo, saņemot Kipras pasi, tie ieguva arī tiesības brīvi pārvietoties visās 27 Eiropas Savienības dalībvalstīs. Simtiem pasu saņēmuši turīgi Krievijas pilsoņi.

Kipras valdība stingri noliedza jebkādu korupciju, taču atzina, ka programmas realizācijā pieļautas kļūdas un bijušas nepilnības.

Neatkarīga komisija secināja, ka programmai trūka tiesiska regulējuma, tādējādi vairāk nekā puse no 6779 piešķirtajām pasēm varētu būt nelikumīgi piešķirtas investoru tuviniekiem vai kompāniju augsta ranga amatpersonām, jo nebija atbilstoša regulējuma. Trešdaļa atlikušo pasu piešķirtas investoriem, kas neatbilda visiem noteiktajiem kritērijiem.

Četru locekļu veidotā komisija ieteica atņemt pilsonību 85 gadījumos, kad pases saņēmēji varētu būt pastrādājuši kriminālnoziegumus vai cita veida pārkāpumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu