"Medaļas abas puses" ⟩ Verpakovskis: Latvietim laukumā jābūt labākam par brazīlieti, horvātu un spāni (5)

CopyDraugiem X Whatsapp

Projektu "Medaļas abas puses" turpinām ar stāstu par vienu no visu laiku labākajiem Latvijas futbolistiem Māri Verpakovski un futbola skolas "Metta" audzēkni Markusu Ivulānu, kurš cītīgi strādā, lai nākotnē futbols kļūtu par viņa pamatnodarbi. 

Cīņa par godalgām, pilnas tribīnes, zvaigžņu statuss, ambīcijas, reibinošas uzvaras - tā ir profesionālā sporta redzamā puse. Otrā pusē ir laiks, kas nesaudzē nevienu, bet it īpaši tos, kas sevi sportam atdod bez atlikuma.

"Medaļas abas puses" - ir TVNET rakstu/video projekts par Latvijas sporta izcilniekiem - cilvēkiem, kas, lai sasniegtu savu spēju augstumus, apēduši pudu sāls, daudz ko upurējuši, vienlaikus dārgi maksājot par profesionālā sporta atstātajām sekām pēc karjeras beigšanas.

Māra Verpakovska vārds Latvijas futbolā komentārus neprasa. Ar gūtiem 29 vārtiem viņš aizvien ir visu laiku rezultatīvākais spēlētājs Latvijas valstsvienībā. Skaļi viņš sevi pieteica divtūkstošo gadu sākumā, kad kopā ar nacionālo komandu sensacionāli iekļuva 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Pārstāvot Kijivas "Dinamo", viņš UEFA Čempionu līgas spēlē guva vārtus arī pret zvaigžņoto Spānijas klubu Madrides "Real".

Verpakovskis futbolā nenonāca nejauši. Futbolu visai augstā līmenī spēlēja Māra tēvs Ilmārs Verpakovskis, un šajā gadījumā var teikt - ābols no ābeles tālu nav kritis.

"Regulāri apmeklēju tēva spēles, braucu viņam līdzi. Futbolu spēlēju ar viņu mājās, arī pludmalē," par saviem pirmajiem soļiem futbolā stāsta Verpakovskis. "Futbols uz ielas. Sēta bija pirmā vieta, kur es to sāku spēlēt. Ar sētas puišiem."

"Kāpēc es to sāku darīt? Tēva dēļ. Gribēju tādu dzīvi, karjeru kāda ir viņam," neslēpj bijušais Latvijas nacionālās komandas uzbrucējs. "Viņš bija mans elks."

Māra Verpakovska klubi viņa karjerā

1995.-1996. | FK Baltika (Latvija)

1996.-2000. | Liepājas "Metalurgs" (Latvija)

2000.-2003. | Rīgas "Skonto" (Latvija)

2003.-2011. | Kijivas "Dinamo" (Ukraina)

2007. | "Getafe CF" (Spānija)

2007.-2008. | Splitas "Hajduk" (Horvātija)

2008. | Vigo "Celta" (Spānija)

2009.-2011. | FK "Ergotelis" (Grieķija)

2011.-2013. | FK "Baku" (Azerbaidžāna)

2013.-2014. | FK "Ergotelis" (Grieķija)

2014.-2015. | FK "Liepāja" (Latvija)

2017. | "Karosta" (Latvija)

Latvijas futbola izlases uzbrucējs Māris Verpakovskis (nr. 9, sarkans) un Spānijas izlases aizsargs Karloss Pujols (nr. 5, balts) 2008.gada Eiropas futbola čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē "Skonto" stadionā.
Latvijas futbola izlases uzbrucējs Māris Verpakovskis (nr. 9, sarkans) un Spānijas izlases aizsargs Karloss Pujols (nr. 5, balts) 2008.gada Eiropas futbola čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē "Skonto" stadionā. Foto: Agnese Gulbe/LETA

"Man patika spēlēt futbolu, katru dienu iet uz treniņiem. Es to izbaudīju, un man tas likās interesanti. Gaidīju katru nākamo treniņu, katru nākamo spēli un gribēju būt labākais - uzvarēt katrā spēlē, katrā treniņā. Pavadīju labi laiku un par nākotni tad tik daudz neuztraucos."

FS "Metta" audzēkni Markusu Ivulānu uz futbolu piecu gadu vecumā aizveda vecāki un viņa vecāmamma, jo puika bijis enerģijas pilns. 

"Futbols man iepatikās no pirmā treniņa," sacīja Ivulāns. "Bija aizraujoši - daudz skraidījām, paspārdījām bumbu. Bija ļoti interesanti. Bērnībā daudz skatījos pieaugušo izlases spēles."

Viņš sevi pieteicis Latvijas U-17 izlasē, kuras rindās aizvadījis deviņas spēles. Spēlē malējā pussarga pozīcijā. 

"Būdams futbolists, es saprotu, ka vienmēr uzvarēt nevar, bet grūtos brīžos jāatceras, ka drīz klāsies labāk - būs uzvaras, būs punkti. Ļoti svarīgi ir komandas biedri, viens pats futbolā neko nepanāksi."

Foto: MAF

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Medaļas abas puses" saturu atbild SIA TVNET GRUPA.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu