Zelenskis aicina sabiedrotos paātrināt bruņojuma piegādes (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Rietumvalstīm ir jāpaātrina bruņojuma piegādes Ukrainai, kas jau gandrīz gadu cīnās pret Krievijas iebrukumu, videouzrunā sabiedrotajiem, kas pulcējušies ASV Ramšteinas aviobāzē Vācijā, piektdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Laiks ir izšķirošs, viņš uzsvēra vairāku desmitu valstu aizsardzības ministriem un armiju komandieriem, kas pulcējušies Vācijā.

"Mums ir jākāpina temps", jo Krievija laiku izmanto kā ieroci, uzsvēra Zelenskis, atgādinot, ka "Kremlim ir jāzaudē".

Viņš pateicās sanākušajiem Rietumvalstu pārstāvjiem par līdz šim Ukrainai sniegto atbalstu, norādot, ka "rezultātus mēs redzam kaujaslaukā Ukrainā".

Tomēr Zelenskis atzina, ka Ukrainas aizstāvjiem sāk trūkt ieroču.

Viņš lūdza sabiedrotajiem Ramšteinā pieņemt konkrētus lēmumus, piemēram, par lidmašīnu vai tālas darbības rādiusa raķešu un artilērijas piegādi.

Pirms šīm sarunām pieaudzis spiediens uz Vāciju, lai tā piekristu Vācijā ražoto tanku "Leopard 2" piegādēm Ukrainai. Ukraina mēģina panākt šīs piegādes, lai pastiprinātu pretuzbrukumus Krievijas karaspēkam.

Polija un Somija ir norādījušas, ka ir gatavas nosūtīt šos tankus Ukrainai, bet gaida Vācijas piekrišanu.

Kā ziņots, Ramšteinā Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē tiekas vairāk nekā 50 valstu aizsardzības ministri, lai lemtu par jauna militārā atbalsta piegādēm Ukrainai.

Dienu pirms Ramšteinas sanāksmes Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA), Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs, Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks un Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless pārrunājuši Ukrainai nepieciešamo militāro atbalstu.

Ramšteinas sanāksmē Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Lielbritānija kopā aicinās sabiedrotos un partnerus sekot mūsu valstu piemēram un pēc iespējas ātrāk sākt papildu militārā atbalsta piegādes Ukrainai, lai sekmētu Ukrainas uzvaru kaujas laukā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu