Kliņģerītes, citrona un arnikas dziedinošās īpašības

Piedāvā Apotheka
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: pexels.com

Jau izsenis zināms, ka dabas veltēm piemīt ārstnieciskas un dziedinošas īpašības, tāpēc tās tiek plaši izmantotas gan dažādu tēju, ārstniecības līdzekļu un kosmētikas produktu ražošanā. Lai saglabātu ne tikai patīkamo dabas velšu aromātu, bet arī to barojošās un dziedinošās īpašības, liela nozīme ir to apstrādes procesam – tam jānotiek ātri, saudzīgi, bet vienlaikus cenšoties pēc iespējas mazāk tos apstrādāt. Ar ko bagātas kliņģerītes, citrons un arnika, un kādas ir to dziedinošās īpašības, iekļaujot tos dažādu kosmētikas līdzekļu sastāvā?

Kliņģerīte

Kliņģerīte, ko sirsnīgi mēdz dēvēt arī par dzelteno ilzīti, ir svarīgs un populārs krāšņuma un ārstniecības augs, kas atrodams daudzos dārzos. Grūti atrast citu augu, kas būtu tikpat daudzpusīgs un iedarbīgs, tādēļ kliņģerītes kā ārstniecības augu audzē jau vairāk nekā 80 gadus. Tā popularitāti guvusi ne tikai kā ārstniecības augs. Starojošos, saulainos un enerģiskos ziedus kā krāšņumaugu bija iecienījuši arī grieķi un romieši, indieši un arābi. Pateicoties kliņģerīšu zeltainajai krāsai, tās kopš seniem laikiem izmantotas kā krāsviela auduma, pārtikas un kosmētikas ražošanā. Eiropā, kur kliņģerītes sāka audzēt Viduslaiku beigās, tās ātri vien kļuva par iecienītu pārtikā un ārstniecībā izmantotu augu.

Palīdz cīņā pret iekaisumu, veicina jaunu audu veidošanos

Enerģētiskās kliņģerītes apvieno ūdens un uguns elementus, jo auga sulīgajās, mitrumu uzglabājošajās lapās un stublājos atrodami sildoši, aromātiski sveķi. Kliņģerīšu koši dzeltenie, oranžie un sarkanie ziedi absorbē ļoti daudz saules gaismas un siltuma. Auga aktīvās sastāvdaļas palīdz cīņā pret iekaisumu un veicina jaunu audu veidošanos, savukārt karotinoīdi, flavonoīdi un ēteriskās eļļas pasargā ādu no ārējās ietekmes. Tādēļ īpaši augstu tiek vērtētas kliņģerītes enerģētiskās un atjaunojošās īpašības, kas pasargā ādu un saglabā veselīgu ādas struktūru. Turklāt kliņģerītei ir remdinoša, atjaunojoša ietekme uz ādu, kas zaudējusi dabisko līdzsvaru — sausu, iekaisušu vai stresam pakļautu ādu.

Īpaši piemērota jaundzimušo un mazuļu maigajai ādai

Pateicoties auga nomierinošajām un atjaunojošajām īpašībām, kliņģerīte ir lieliski piemērota jaundzimušo un mazuļu maigajai ādai. Zīdaiņu un mazu bērnu āda veido sildošu aizsargslāni ar tauku krājumiem, kas nodrošina iekšējo orgānu pareizu darbību. Taču bērnu āda nespēj pati pielāgoties pēkšņām temperatūras maiņām. Tai ir nepieciešams papildu atbalsts — mīlestība un rūpes, apģērbs un sildoši līdzekļi. Šeit talkā nāk kliņģerītes remdējošie ekstrakti, kas palīdz attīstīt bērnu ādas aizsargājošās funkcijas. Lai nomierinātu un atslābinātu mazuli pēc aktīvas dienas, palīdzēs atslābinoša vanna, kurai izmantota Weleda Baby Calendula vannas piedeva ar kliņģerītēm, kuras sastāvā esošais dabiskais kliņģerītes ekstrakts izveidos maigu aizsargslāni uz mazuļa ādas, nomierinās ādu, savukārt sastāvā esošais bioloģiski audzētais timiāns sasildīs un atslābinās. Lai saglabātu mazuļa ādu samtaini maigu un stiprinātu tās dabiskās funkcijas ar dabisku kliņģerītes ekstraktu, noderēs Weleda Baby kliņģerīšu pieniņš zīdaiņa ādas kopšanai, kas ir maigi mitrinošs, nomierinošs un paredzēts jutīgai ādai. Ņemot vērā kliņģerītes pretiekaisuma īpašības, tās izmantotas arī speciālos krēmos, kas paredzētas mazuļa īpaši jutīgo zonu kopšanai, piemēram, Weleda Baby kliņģerīšu krēms autiņu zonai, tā sastāvā apvienoti kliņģerīšu un kumelīšu ekstrakti ar mandeļu un sezama eļļām, radot bagātīgu līdzekli, kas mazina apsārtumu un maigi rūpējas par mazuļa autiņu zonu, savukārt ādai draudzīgais lanolīns un cinka oksīds rada aizsargslāni, kas pasargā no mitruma.

Citrons

Citronkoks, kura dzimtene ir Ziemeļindija, Viduslaikos jau bija apceļojis visu pasauli. Mūsdienās to audzē no Ķīnas līdz pat Spānijai, un vislabāk citrons jūtas auglīgā augsnē, kur tas saņem bagātīgu daudzumu saules gaismas. Citronam ļoti nepatīk aukstums — tam nepieciešama vismaz 15-30° C temperatūra. Labos apstākļos citronkoki var augt pat veselu gadsimtu, kļūstot īpaši cēli. Citrona aromātu nav iespējams sajaukt ne ar ko citu. Tas atmodina mūsu maņas, atspirdzina un nomierina — citrona svaigais aromāts ir tikpat uzmundrinošs kā tā košā krāsa. Citrona spēcīgās ēteriskās eļļas piešķir aromātu visam augam. Vērtīgās ēteriskās eļļas ne vien piešķir brīnišķīgu aromātu mazajiem baltajiem ziediem, bet arī ir atrodamas augļa mizā, mīkstumā un pat auga ovālajās lapās. Citronkoks vai lūzt no enerģijas pārpilnības — nelielais mūžzaļais koks ir vienīgais, kas vienlaicīgi zied un dod augļus gandrīz visu gadu. Viena gada laikā no viena koka var novākt pat 1000 kg citronu.

C vitamīna avots, sniedz enerģiju un uzlabo noskaņojumu

Visi zina, ka šajā skābajā auglī ir ļoti daudz C vitamīna. Pateicoties aizsargājošajai iedarbībai, citrona sula ir pārbaudīts tautas ārstniecības līdzeklis pret saaukstēšanos. Karsts citrona dzēriens ar medu atjauno enerģiju un sniedz jaunu spēku. Jo gatavāks ir citrons, jo stiprāka ir tajā esošā skābe, tādēļ citrona audus savelkošā, attīrošā un atspirdzinošā iedarbība ir vēl efektīvāka, sniedzot jaunu enerģiju gan no ārpuses, gan iekšpuses.

Ir pierādīts, ka citrona ēteriskās eļļas un sula ir būtiska ārstniecības un kosmētikas līdzekļu sastāvdaļa. Tās rūpējas ne vien par ādu, bet arī prātu — to spēcīgais aromāts sniedz enerģiju un uzlabo noskaņojumu atlikušajā dienas daļā, tāpēc citrona ēteriskās eļļas tiek izmantotas dezodorantu sastāvā, piemēram, Weleda citrusaugļu 24 h dezodorants ar rullīti vai Weleda citrusaugļu dezodorants ar izsmidzinātāju, kas, pateicoties to sastāvā esošajām dabīgajām ēteriskajām eļļām, nodrošina ne tikai aizsardzību pret nepatīkama ķermeņa aromāta veidošanos, nenosprostojot poras, bet vienlaikus ļauj arī saglabāt ādas regulējošās funkcijas, kā arī patīkamais citrona aromāts sniedz dabīgu svaigumu.

Arnika

Saulaini dzeltenās arnikas aug kalnu pļavās un kūdrainā augsnē, kurā ir maz kalcija. Pirmās ziņas par šo augu sniegusi 12. gs. zintniece un dziedniece Hildegarde no Bingenas. Arnikas smalkie ziedi šķiet nedaudz izspūruši un trausli — it kā viegla vēja plūsma varētu tos aizpūst. Patiesībā arnika ir ļoti izturīgs augs, kas augstumā var sasniegt līdz 40 cm, taču tas bez grūtībām pārlaiž stipro kalnu vēju. Šī izturība skaidri liecina par arnikas izturīgo struktūru.

Uzlabo asinsriti, palīdz muskuļu, brūču dziedēšanai un aizsardzībai

Arnikas ziedu čemuros ir atrodamas 150 farmaceitiski aktīvas vielas. To skaitā ir tādas vērtīgas un efektīvas vielas kā flavonoīdi, karotinoīdi, seskviterpēnu laktoni un vērtīgas ēteriskās eļļas. Nelielais silīcija dioksīda daudzums sniedz arnikai strukturējošas un veidojošas īpašības, kas palīdz atjaunot audus pēc tādiem savainojumiem kā sasitumiem, puniem un kontūzijām. Jau 18. gadsimtā arniku bieži izmantoja tādu slimību ārstēšanai kā podagra, reimatisms, vēnu varikozitāte un flebīts.

Mūsdienās ir noskaidrots, ka arnikas ekstraktam ir antiseptiska līdzekļa iedarbība, un tas uzlabo asinsriti, mazina sāpes un paātrina sadzīšanu. Arnika tiek izmantota arī pretstriju eļļās, piemēram, Weleda mother pretstriju masāžas eļļa visiem ādas tipiem, kuras sastāvā esošā mandeļļu eļļa, ar E vitamīnu bagātā kviešu asnu eļļa un bioloģiski audzētās arnikas ekstrakts palīdz novērst striju veidošanos.

Arnika ir uzskatāma arī par muskuļu un brūču dziedēšanas un aizsardzības līdzekli. Piemēram, Weleda arnikas sildošā ķermeņa masāžas eļļa ne tikai padara ādu gludu, elastīgu un izturīgu, bet ar masāžas palīdzību ļauj sagatavot ķermeni sportiskajām aktivitātēm, uzlabojot asinsriti vai arī nomierinot ķermeni pēc smagām aktivitātēm. Šī eļļa ir sildoša, tonizējoša un uzmundrinoša, padara ādu izturīgāku, uzlabo tās elastību un veicina šūnu atjaunošanos.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu