Bahamās okeānā atkal parādījušies dīvaini balti pleķi. Pētnieki ir samulsuši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA Earth Observatory/USGS

Sprauga okeānā starp Floridu un Bahamām ir viena no visvairāk pētītajām okeāna vidēm pasaulē. Par spīti tam, šī vieta ir arī kādas ģeoloģiskas mistērijas epicentrs.

Kopš 1930. gadiem pētnieki šajā reģionā okeāna ūdens virsmas tirkīzzilajā klājumā novēro dīvainus baltus pleķus jeb mākoņus. Pētniekiem joprojām nav skaidrs, kāpēc Bahamās norisinās šis fenomens.

Dīvainie bālie plankumi reizēm ir novēroti arī citos okeānos un ezeros visā pasaulē, tomēr Bahamās tie parādās daudz biežāk nekā parasti. Savāktie ūdens paraugi liecina, ka plankumu sastāvā ir ar karbonātu bagātas daļiņas.

Liela daļa Bahamu arhipelāga atrodas uz zemūdens karbonāta platformas. Vai tas nozīmē to, ka nogulumieži tur sāk pacelties okeāna virspusē? Vai varbūt dīvainos pleķus veido ziedošais fitoplanktons?

Pareizo atbildi neviens nezina, tomēr zinātnieki nu ir nolēmuši to noskaidrot, izmantojot NASA satelītattēlus.

Pētniekiem nav arī skaidrs, vai šis fenomens ir dabisks vai cilvēka radīts, tomēr novērojumi no 2003. līdz 2020. gadam liecina, ka tam ir sezonāls raksturs. Lielākie pleķi parādās no marta līdz maijam un no oktobra līdz decembrim. Vidēji pleķa izmērs ir 2,4 kvadrātkilometri. Dienas laikā ar satelītu var novērot aptuveni 24 pleķus, kas kopumā sedz 32 kvadrātkilometru lielu teritoriju.

Tiesa, starp 2011. un 2015. gadu pleķi pēkšņi kļuva lielāki, galu galā sedzot vairāk nekā 200 kvadrātkilometru lielu okeāna teritoriju. Līdz 2019. gadam pleķi atkal saruka. Pētnieki uzskata, ka šeit darboties varētu 10 gadu cikls, tomēr nav skaidrs, kā cikls.

Nākotnē nepieciešams veikt vēl padziļinātākus eksperimentus ne tikai Bahamās, bet arī citās pasaules vietās, kur šie plankumi parādās, lai varētu tos salīdzināt un noskaidrot, kas tiem kopīgs.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Remote Sensing of Environment”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu