"Stūra māja" piedzīvo kārtējo vandaļu uzbrukumu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: https://twitter.com/rigakgb

Muzejs "Stūra māja" savā "Twitter" kontā ziņo, ka vakar pusdienlaikā noticis jau kārtējais uzbrukums muzeja ēkai Stabu un Brīvības ielu stūrī.

Pret Brīvības ielu vērstajā fasādē tika izsists vēsturisko durvju logs. Par notikušo muzejs ir informējis Valsts policiju. TVNET raksta publicēšanas brīdī vēl gaida apstiprinājumu par policijas pieņemtajiem mēriem. Tikām, muzejs vērsīsies pie ēkas pārvaldītāja, VAS "Valsts Nekustamie īpašumi" (VNĪ) ar jautājumu par videonovērošanas sistēmas uzstādīšanu Stūra mājas fasādēs, kas vērstas pret Brīvības ielu un Stabu ielu.

Šī nav pirmā reize, kad tiek izsisti Stūra mājas logi. Aizvadītā gada 4. septembrī tika izsists logs Stabu ielas pusē un nozagts Ukrainas karodziņš, kas bija izvietots vitrīnā. Muzejs norāda, ka arī tā neesot bijusi pirmā reize, pieminot: "Šāds vandālisms ir nekas cits, kā spogulis sabiedrības attieksmei pret mūsu kultūrvēsturisko mantojumu. Spogulis, kurā mēs diemžēl redzam neizpratni, nezināšanu un ignoranci."

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Pagājušajā nedēļā Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pārstāvji izplatīja paziņojumu, ka Latvijas Okupācijas muzeja darbība un ekspozīcijas atrašanās Tetera namā jeb "Stūra mājā" bez papildu atbilstošu pasākumu veikšanas nav pieļaujama.

Tas saistāms ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta konstatēto bīstamību, kas namā jānovērš līdz 2024. gada 7. maijam. Šo darbu īstenošanai nepieciešami vismaz 400 000 eiro. Bīstamība saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu. Finansējums ļautu savest kārtībā iekšējā ugunsdzēsības ūdensvada sistēmu un elektroinstalāciju, kā arī aizdarināt neblīvās vietas ugunsdrošās konstrukcijās.

Savukārt pilnvērtīgai ēkas ekspluatācijai un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai ir nepieciešami vismaz 14 miljoni eiro, kas nodrošinās tās pilnvērtīgu atjaunošanu un dzīvības atgriešanu tajā. VNĪ nepieciešamajiem ārkārtas darbiem ir izstrādājusi būvniecības ieceri. Projektā ir iekļauta patvaļīgas būvniecības, proti, nojumes novēršana un iekšpagalma pārseguma atjaunošana, kas sniegtu iespēju turpināt ēkas ekspluatāciju un muzeja telpu izmantošanu līdz 2024. gada 7.maijam vai līdz nozares lēmumam par nama nākotni.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē 18. janvārī uzsvēra: "Skaidrs ir viens, ka ekspozīcijas daļai, kas ataino ēkas sāpīgo vēsturi ir jāpaliek un tā "Stūra mājā" arī paliks. Tikai kopā ar VNĪ mēs varam rast risinājumu, ko iesākt ar pārējām ēkas daļām."

Patlaban gandrīz 92% vēsturiskās ēkas platību ir neizmantotas. Nelielu ēkas daļu - 690 kvadrātmetrus pagrabstāvā un pirmajā stāvā - aizņem ekspozīcija par čekas vēsturi Latvijā, ko izmanto Latvijas Okupācijas muzeja biedrība, bet pārējā 8500 kvadrātmetrus plašā ēkas daļa ilgstoši stāv tukša.

VNĪ iepriekš ir vērtējusi un piedāvājusi vairākus īpašuma attīstības scenārijus, tostarp īpašuma nodošanu citām valsts vai pašvaldības iestādēm. 2021.gadā VNĪ valsts iestāžu aptauju veica atkārtoti, taču neviena iestāde nesniedza priekšlikumus, kā šo īpašumu izmantot valsts funkciju nodrošināšanai.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde 2020. gadā ēkai piešķīra vēsturiska notikuma vietas statusu, taču šis lēmums neatrisina jautājumu par saimniecisku ēkas izmantošanu un finansējuma avotu ēkas sakārtošanai. Tā paša gada nogalē VNĪ no nozares ministrijas saņēma iebildumus par nama izsoles rīkošanu, tādēļ tika pieņemts lēmums ēkas pārdošanu pārtraukt.

Īpašuma uzturēšana, izdevumi kārtējiem remontdarbiem un kapitālieguldījumi kopš 2014. gada pārsniedz 550 000 eiro. 2021. gadā VNĪ zaudējumi tikai par īpašuma uzturēšanu vien sasniedza 69 600 eiro, savukārt 2022. gadā - aptuveni 54 000 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu