Video ⟩ Kādi šķēršļi atlikuši Zviedrijas dalībai NATO? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Piektdien, 27. janvārī, Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzņēma Zviedrijas ārlietu ministru Tobiasu Billstrēmu. Šonedēļ politisko notikumu centrā Rīgā ir topošās NATO dalībvalstis Somija un Zviedrija, kuru iestāšanās aliansē izradījās nebūt ne tik viegla, kā varēja cerēt. 

Rinkēvičs un Billstrēms pārrunāja Latvijas un Zviedrijas divpusējās attiecības, reģionālo sadarbību un drošības situāciju reģionā, tajā skaitā Krievijas izraisīto karu Ukrainā un palīdzības sniegšanu Ukrainai, Zviedrijas iestāšanos NATO, kā arī Zviedrijas prezidentūras gaitu Eiropas Savienības Padomē.

Vizītes laikā Zviedrijas ārlietu ministram tikās arī ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pārstāvjiem, kā arī viņš apmeklēs Rīgas Ekonomikas augstskolu. No plkst. 13.30 līdz 14 notika abu ministru kopīgā preses konference.

“Zviedrijas iestāšanās NATO būs būtisks ieguldījums Latvijas un Baltijas jūras reģiona drošībā, kurā Krievijas izraisītie draudi ir un paliks ilgtermiņa jautājums”, teica Rinkēvičs.

Ministri nosodīja Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, uzsverot, ka ir jāturpina sniegt militārs, ekonomisks un politisks atbalsts Ukrainai. Vienlaikus svarīgi ir nodrošināt Krievijas atbildību par tās īstenoto agresiju un kara noziegumiem Ukrainā. “Esam gandarīti, ka Ukraina ir viena no nozīmīgākajām prioritātēm Zviedrijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā. Ukrainai ir jāsniedz viss nepieciešamais atbalsts, cik ilgi tas nepieciešams, lai stiprinātu tās aizsardzības spējas un mazinātu Krievijas izraisītās humānās katastrofas sekas”, atzīmēja Latvijas ārlietu ministrs.

Trešdien vizītē Rīgā bija ieradies Somijas ārlietu ministrs Peka Hāvisto. 

28 NATO dalībvalstis ratificējušas Somijas un Zviedrijas pieteikumus, taču to vēl nav izdarījušas Ungārija un Turcija. Ungārija solījusies februārī ratificēt jauno NATO dalībvalstu uzņemšanu, savukārt Turcija iebildusi pret Zviedrijas uzņemšanu, pieprasot stingrāku vēršanos pret Kurdistānas Strādnieku partiju (PKK). Turciju arī saniknojis nesenais Korāna dedzināšanas incidents pie Turcijas vēstniecības Stokholmā.

Turcijas autoritārais līderis Redžeps Tajips Erdogans izsludinājis pirmstermiņa prezidenta un parlamenta vēlēšanas 14.maijā. Rinkēvičs šonedēļ pieļāva, ka Turcija līdz vēlēšanām visdrīzāk neratificēs Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu