Latvijas Bankas "Vērtību zīmes" – trešā apmeklētākā izstāde LNMM pēdējos 30 gados

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA/Edijs Pālens

Latvijas Bankas simtgades izstāde "Vērtību zīmes", kura no 2022. gada 9. oktobra līdz šīgada 22. janvārim norisinājās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 4. un 5. stāva zālēs, piesaistījusi 72 763 skatītāju uzmanību, kļūstot par trešo apmeklētāko izstādi LNMM pēdējo 30 gadu vēsturē.

Saistībā ar projektu muzejs sagatavoja plašu un daudzveidīgu izglītības programmu – tikšanās, sarunas, radošās nodarbības, aicinot apmeklētājus vairāk uzzināt par izcilu Latvijas mākslinieku ieguldījumu kolekcijas monētu radīšanā. Klātienes un tiešsaistes pavadošie izstādes pasākumi (zīmēšanas nodarbības "Es un māksla", "Sarunas muzejā", atvērtās ekskursijas u.c.) piesaistīja 1379 interesentus. Trīsarpus mēnešu laikā novadītas 140 ekskursijas dažādām auditorijām ar apmēram 2000 dalībniekiem.

Foto: Vents Āboltiņš

Izstādi ar savu klasi apmeklējuši 8220 skolēni, savukārt 900 audzēkņi piedalījušies 35 nodarbībās "Meklējot vērtību zīmes", bet 150 bērni – speciāli veidotajās nodarbībās tiešsaistes izglītības programmā "No-zīmes". Šis piedāvājums paliks Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja mantojumā un arī turpmāk būs pieejams skolēniem.

Foto: Vents Āboltiņš

Ekspozīcijai tika atlasītas 80 mākslinieciski augstvērtīgākās un oriģinālākās Latvijas Bankas kolekcijas monētas, kas regulāri tiek izlaistas sākot ar 1996. gadu. Izstādi veidoja 8 tematiskās grupas: "Mūsu Rīga", "Mūsu Zelts", "Mūsu Latvija", "Mūsu Vēsture", "Mūsu Pamati", "Mūsu Kultūra", "Mūsu Pasakas un Teikas" un "Mūsu Pasaule". Ekspozīcijas inovatīvie risinājumi raisīja emocijas, tie bija saistoši un izglītojoši gan pieaugušajiem, gan bērniem, kļūstot par vizuāli piesātinātu piedzīvojumu.

"Iedvesmas skapji" un "Procesa stends" palīdzēja apmeklētājiem apjaust monētu garo tapšanas ceļu no izpētes, radošiem meklējumiem un ideju atlases līdz to realizācijai. Līdztekus mākslinieku skicēm un monētu ģipša modeļiem bija skatāmi asociatīvi vēsturiski objekti, dokumenti un artefakti no dažādām Latvijas atmiņu institūcijām.

Foto: Vents Āboltiņš

Savukārt izstādes interaktīvajā telpā gan mazs, gan liels varēja ņemt rokās zīmuli, taktili sajust monētu reljefu, paņemt līdzi piemiņai savu zīmējumu. Interesants fakts: 15 nedēļu laikā šim nolūkam tika izlietoti 606 grafīta zīmuļi. Tāpat šeit bija iespēja iepazīties ar ekspertu stāstiem un tuvāk apskatīt vides objektam "Mūsu Saule" konkursā atlasītos zīmējumus.

Izstādes izskaņā bija izsludināts fotokonkurss ar aicinājumu iemūžināt "Mūsu Sauli" kopīgam atmiņu albumam. Par veiksmīgāko tika atzīta Elīnas Purlāces fotogrāfija, kura savu darbu komentē šādi: "Katrai monētai ir divas puses." Konkursa uzvarētāja balvā saņēma Latvijas Bankas 100 gadu jubilejai veltīto monētu "Augšup" (2022).

Fotokonkursa “Mūsu Saule” uzvarētājas Elīnas Purlāces darbs
Fotokonkursa “Mūsu Saule” uzvarētājas Elīnas Purlāces darbs Foto: Elīna Purlāce

Izstādes mākslinieciskās koncepcijas autors Artūrs Analts secina: "Milzīgā sabiedrības interese un aktīvā iesaiste parāda, ka saulainas nākotnes veidošanā ir nepieciešamas vērienīgas idejas un prasme pieņemt drosmīgus lēmumus kā mākslā, tā arī ārpus tās." 

Izstāde "Vērtību zīmes" jau drīzumā pārdzims jaunā veidolā, un daļa eksponātu (levitējošo monētu stendi) ceļos uz Pasaules naudas izstādi Berlīnē, kas notiks no šā gada 3. līdz 5. februārim. Līdz ar to iespēja iepazīt Latvijas monētu stāstu būs arī pasaules vadošajiem numismātikas nozares ekspertiem, uzņēmējiem un citiem interesentiem.

Foto: Publicitātes foto

Apmeklētākās izstādes tituls LNMM pēdējo 30 gadu periodā pieder Miervalža Poļa personālizstādei "Ilūzija kā īstenība" (2016), ko aplūkoja 85 601 cilvēks. Otro goda vietu ieņem Vilhelma Purvīša 150. jubilejai veltītā izstāde "PURVĪTIS" (2022), kuru apskatīja 75 972 ievērojamā latviešu ainavista talanta cienītāji. TOP 4 noslēdz gleznotājas Maijas Tabakas darbu izstāde 1992. gadā, ko apmeklēja 70 112 cilvēki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu