ISW: Putins gatavo plaša mēroga uzbrukumu (40)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kara noziedznieks Vladimirs Putins.
Kara noziedznieks Vladimirs Putins. Foto: Evgenii Sribnyi/Shutterstock

Kara izpētes institūts (ISW) pieļauj, ka plānotā krievu ofensīva notiks Luhanskas vai Doņeckas apgabalā.

Kremļa darbinieki "Bloomberg" paziņojuši, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins gatavo jaunu ofensīvu, tādejādi pārņemot iniciatīvu kaujas laukā, kas varētu sākties jau 2023. gada februārī vai martā.

Militārie eksperti norāda, ka nesen ierobežotie Krievijas sauszemes uzbrukumi Zaporižjas apgabalā varētu būt paredzēti, lai liktu atkāpties Ukrainas spēkiem un radītu apstākļus ofensīvai [plaša mēroga uzbrukumam] Luhanskas apgabalā.

Turklāt Krievija pārdislocē 2. motorizēto strēlnieku divīzijas vienības no Baltkrievijas uz Luhanskas apgabalu.

Tas, pēc analītiķu domām, liek domāt, ka attiecīgā Krievijas plānotā ofensīva, visticamāk, ir vērsta pret Luhanskas apgabalu, lai gan tā varētu notikt arī Vuhledaras apgabalā uz rietumiem no Doņeckas.

ISW uzskata par ārkārtīgi maz ticamu, ka šī jaunā ofensīva no Baltkrievijas tiks virzīta uz Ukrainas ziemeļiem.

Ziņojumā arī norādīts, ka Kremlis apstiprinājis, ka Putins veic profilaktisko apžēlošanu notiesātajiem, kas piedalās Krievijas karā Ukrainā.

ISW provizoriskais novērtējums ir tāds, ka šī preventīvā prezidenta apžēlošana varētu veicināt turpmāku vervēšanu kolonijās un, iespējams, sniegtu vāgneriešiem iespēju darboties kaujas laukā ar lielāku nesodāmību.

Analītiķi arī atzīmē, ņemot vērā Krievijas opozīcijas izdevuma veikto izmeklēšanu, ka Krievijas varas iestādes deportē bērnus no okupētā Hersonas apgabala uz okupēto Krimu.

Institūta ziņojumā arī minēts, ka Krievijas amatpersonas noliedz Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ziņojumu par sprādzieniem Zaporižjas atomelektrostacijā (ZAES) 26. janvārī.

Krievijas militārā pavēlniecība, visticamāk, arī mēģina ierobežot frontes notikumu atspoguļošanu, lai atgūtu kontroli pār Krievijas informatīvo telpu.

Analītiķi pieļauj, ka Kremlis var arī mēģināt atjaunot iepriekš neveiksmīgi īstenoto cenzūru pret blogeriem, publicistiem, kas atspoguļo kara notikumus.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu