Pentagonā pieaug atbalsts iznīcinātāju F-16 piegādei Ukrainai (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ali _Cobanoglu/Shutterstock

Pentagona amatpersonu vidū pieaug atbalsts tam, lai tiktu atļauts Ukrainai piegādāt iznīcinātājus F-16, portāls "Politico" uzzinājis no informētiem avotiem ASV Aizsardzības ministrijā.

Iznīcinātāji F-16 jau kopš kara sākuma ir tā bruņojuma sarakstā, ko lūdz piegādāt Ukraina. Tomēr līdz šim Vašingtona un Kijiva uzskatījušas, ka artilērija un uz zemes bāzētās pretgaisa aizsardzības sistēmas ir vairāk nepieciešamas.

Taču pēc tam, kad Vašingtonā apstiprināta tanku un pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" piegāde Ukrainai, Kijivā pieaug optimisms, ka nākamie varētu būt F-16.

"Es nedomaju, ka kāds ir pret," sacīja augsta ranga Pentagona amatpersona, piebilstot, ka galīgais lēmums vēl nav pieņemts.

Avots, kas ir informēts par sarunām starp Kijivu un Vašingtonu, sacīja, ka varētu paiet vairākas nedēļas, līdz ASV pieņemtu lēmumu piegādāt F-16 Ukrainai un atļaut citām valstīm reeksportēt F-16 uz Ukrainu.

"Ja mēs tos dabūsim, priekšrocības kaujas laukā būs vienkārši milzīgas. (..) Tie nav tikai F-16, mēs gribam ceturtās paaudzes lidmašīnas," ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja Ukrainas aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova padomnieks Jurijs Saks.

ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieka vietnieks Džons Fainers telekanāla MSNBC raidījumā teica, ka ASV ar sabiedrotajiem un Kijivu par iznīcinātājiem runās "ļoti uzmanīgi".

"Mēs neesam noraidījuši [iespēju piegādāt Ukrainai] kādu konkrētu bruņojumu," piebilda Fainers.

Ukraina ar Rietumos ražotajiem iznīcinātājiem F-16, F-15, "Tornado" un "Gripen" vēlas nomainīt savu padomju ražojuma iznīcinātāju floti. Šos iznīcinātājus Kijiva cer saņemt no Somijas, Vācijas un Nīderlandes, kas gatavojas savus tagadējos iznīcinātājus nomainīt pret modernākajiem F-35.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu