Video ⟩ Skandāls Daugavpils Universitātē: Aizdomas, ka iepirkuma uzvarētājiem ir saikne ar rektora vietnieku un viņa draugiem (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils Universitāte
Daugavpils Universitāte Foto: Publicitātes foto

Daugavpils Universitāti (DU) šonedēļ satricināja nebijis skandāls: kratīšana rektora vietnieka Jāņa Kudiņa kabinetā, viņa aizturēšana un Eiropas Prokuratūras paustās aizdomas par 600 tūkstošu eiro izkrāpšanu no Eiropas Savienības Sociālā fonda (ESF). LTV raidījums “de facto” vēsta, ka Eiropas prokuroru aizdomas krīt uz vairākiem iepirkumiem par dažādām mācībām universitātes personālam, kuras nodrošināja SIA “LR pro”.

LTV skaidro, ka Eiropas prokuroru aizdomas krīt uz vairākiem iepirkumiem par dažādām mācībām universitātes personālam, kuras nodrošināja "LR pro". Aizdomās tiekot turēta gan firmas vienīgā valdes locekle un oficiālā īpašniece Kristina Drizlionoka, kura jau ilgāku laiku dzīvojot Lielbritānijā, gan māte un dēls Marija un Jans Rimvidi-Mickeviči, pēdējais no kuriem bijis DU senators un esot tuvs Kudiņa draugs.

Foto: Daugavpils Universitāte

Kudiņš vadīja divus ES fondu līdzfinansētus projektus, kas ilga no 2018. līdz pagājušajam gadam. Tie bija saistīti ar DU akadēmiskā personāla profesionālās kompetences un kapacitātes stiprināšanu - galvenokārt ar dažādu mācību palīdzību. Mācīta tikusi angļu valodu, līderības spējas, digitālās prasmes, cīņa ar izdegšanu u.tml.

Šo mācību sniedzējs "LR pro" reģistrēts kādā dzīvoklī Rīgā, Krišjāņa Barona ielā, kas pieder Marijai Rimvidei-Mickevičai. Savukārt domēnu "lrpro.lv" uz SIA vārda reģistrējis viņas dēls Jans Rimvids-Mickevičs, bet oficiālā firmas īpašniece, spriežot pēc sociālās tīklošanās vietnēm, jau ilgāku laiku dzīvojot Lielbritānijā.

Kudiņš savu vainu krāpšanā kategoriski noraida. Viņš gan atzinis, ka "LR pro" īpašnieci zinot, bet par firmas saistību ar Rimvidiem-Mickevičiem neesot interesējies.

Kā vēsta raidījums, Kudiņš un Rimvids-Mickevičs esot labi pazīstami vairāk nekā desmit gadus - abi savulaik bijuši DU Studentu padomes vadītāji un dažādus pienākumus universitātē pildījuši arī pēc tam, bet pavisam nesen kopā draugu kompānijā slēpojuši Alpos.

Eiropas prokuratūras prokurors Gatis Doniks apstiprinājis, ka izmeklēšana lietā notiek par "LR pro" uzvarētajiem iepirkumiem.

“Ir arī arestēti nekustamie īpašumi kā prezumēta noziedzīgā manta, ir uzlikti aresti uzņēmumu banku kontiem un līdzekļiem, un tai skaitā arī jūsu minētā uzņēmuma kapitāldaļām.”

Kudiņš ir arī no DU puses ieceltais universitātes padomes loceklis. Taujāts, vai neplāno no padomes atkāpties, viņš atbildējis izvairīgi, sakot, ka nākamā kārtējā sēde paredzēta tikai martā, bet jebkurā gadījumā Senātam, kas viņu amatā iecēla, ir tiesības no tā arī atsaukt.

Kudiņš pērnruden kandidēja Saeimas vēlēšanās no "Apvienotā saraksta" (AS), tomēr parlamentā netika.

Kā Kudiņš vēlēšanu sarakstā nonāca, īsti neatminoties Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS), kurš gan noteikti zinot, ka Latvijas Reģionu apvienības biedrs Kudiņš neesot.

Zinošāks ir Latgales saraksta līderis, tagad AS Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Juris Viļums:

“Faktiski viņš ir Daugavpils novada partijas biedrs, bet mums bija uz Saeimas vēlēšanām sadarbība gan ar viņu, gan ar vēl dažiem cilvēkiem tajā pusē individuāli. Līdz ar to viņš startēja mūsu sarakstā, viņš parakstīja mūsu programmu un viņš, kā saka, apliecināja sadarbību. Šobrīd kas tur notiek DU – man nekādas informācijas nav.”

Ceturtdienā Daugavpils Universitātē pirmo reizi kopš otrdienas aizturēšanas un pabūšanas izolatorā savā kabinetā universitātes vecā korpusa otrajā stāvā atgriezās Kudiņš.

Viņam piemērotais liegums pieņemt lēmumus saistībā ar ES fondu projektiem netraucēšot pildīt pārējos pienākumus augstskolā, telefonsarunā ar “de facto” pauda Kudiņš. Viņš savu vainu krāpšanā kategoriski noraida.

Telefonsarunā ar “de facto” Kudiņš, vaicāts, cik daudz viņš zina par iepirkumos uzvarējušo firmu “LR pro”, piemēram, kas ir tās valdes locekļi un īpašnieki, atbildēja: “Jā, valdes locekli es zinu no līguma slēgšanas puses. Jā, Kristina Drizlionoka, ja es nekļūdos.”

Lūgts komentēt to, ka firma šobrīd un arī iepriekš juridisko adresi deklarējusi Marijas Rimvides-Mickevičas īpašumā esošos dzīvokļos, apgalvo DU rektora vietnieks.

“Savā ziņā es to nezināju, bet šajā procesa laikā es to uzzināju. Bet nu tas jau nav mans pienākums pārbaudīt juridisko adresi...” Viņam arī neesot bijis informācijas par to, ka “LR pro” mājsalapas reģistrācijas pieteikumu iesniedzis hans Rimvids-Mickevičs.

Pirms divarpus gadiem abi piedalījās arī cita ESF līdzfinansēta projekta ietvaros DU studiju programmai “Biznesa un finanšu procesi” radītā reklāmas rullītī. Rimvids-Mickevičs tajā tika pieteikts kā valdes loceklis uzņēmumā “EU-Trader”, kas esot “labi pazīstams un uzticams elektropreču vairumtirgotājs”.

Tā gan nebija taisnība, jo jau 2019. gadā Uzņēmumu reģistrs pēc VID uzlikta soda administratīvā pārkāpuma lietā Rimvidu-Mickeviču atbrīvoja no amatiem visās kapitālsabiedrībās, kur viņš bija valdes loceklis vai prokūrists. Savukārt “Eu-Trader” tobrīd jau bija stājies spēkā sods par nepamatoti atskaitītu priekšnodokli.

Taču kāda īsti šobrīd ir Rimvida-Mickeviča saistība ar SIA “LR pro”? “de facto” sazvanīts, Rimvids-Mickevičs vien atkārto to, ka neko nedrīkstot komentēt: “Ziniet kā, diemžēl pašreiz es tā kā nedrīkstu īpaši komentēt šo jautājumu. (..) Ziniet, uz doto brīdi es atturēšos no jebkādiem komentāriem, labi?

Tikmēr DU rektorātā Kudiņa aizturēšana un aizdomas par izkrāptiem simtiem tūkstošu no Eiropas fondiem radīja pamatīgu šoku. Trešdienas vakarā universitātes padome sanāca uz ārkārtas sēdi, lai caurskatītu projektus un domātu, kā rīkoties tālāk.

“Šodien starp citu bija priekšlikums no padomes puses un es kā rektore to apstiprināju, ka mans pienākums būtu pieaicināt neatkarīgu auditoru pārbaudi šiem projektiem, lai vēlreiz pārliecinātos, cik atbilstoši visiem administratīvajiem un nomenklatūras un visiem, visiem citiem kritērijiem ir notikusi šī procedūra, un to noteikti vēlreiz varēs pārbaudīt,” pēc sēdes teica DU rektore Irēna Kokina.

DU zinātņu prorektors un bijušais rektors Arvīds Barševskis, kuram līdz šim nekad neesot bijis pamata apšaubīt Kudiņa godaprātu, par Rimvidu-Mickeviču ģimenes saistību ar firmu, kas uzvarējusi vairākus simtus tūkstošu vērtos universitātes iepirkumos, neesot zinājis.

Vai šāda saikne vien rada fondu projektam riskus, Barševskim vēl neesot skaidrs: “Nē, nu redz, pirmkārt jau mēs nevaram izsekot mūsu darbinieku draugus un paziņas un visu pārējo, tas ir – nevaram zināt, kas kuram ir. Bet, ja, piemēram, kāds cilvēks ir saistīts ar iepirkumu, viņš apliecina ar savu parakstu, ka viņam nav šajā iepirkumā interešu konflikts. Un es esmu pilnīgi pārliecināts, ka iepirkumu komisijā un visur citur tas ir izdarīts, jo tā ir automātiska procedūra, bez kuras nevar notikt šis iepirkums.”

Barševskis uzskata, ka uzraudzība Eiropas fondu projektos ir ļoti stingra – gan iekšēji DU, kur iepirkumu specifikāciju izstrādei tiek piesaistīti eksperti, bet vēlāk tiek vērtēta saņemto pakalpojumu kvalitāte, gan ārēji, kur likumu ievērošanu uzmana Iepirkumu uzraudzības birojs un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Tikmēr izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) par notikumiem DU ir sašutusi, jo, piemēram, Kudiņš mācību iestādē ne vien atbild par attīstības jautājumiem un vada fondu projektus, bet ir arī no DU puses ieceltais universitātes padomes loceklis.

“Tā situācija, kas Daugavpils Universitātē ir izveidojusies, man liekas, nav pieņemama – ka padome kā uzraudzītājs vienlaikus ir arī rektorāta sastāvā. (..) Manā skatījumā šobrīd tas skaidri pierāda, ka tādā veidā tas nedrīkst strādāt. Nu padome ir uzraudzības orgāns, un padome nevar uzraudzīt, ja padomes loceklis pats strādā universitātē,” uzskata ministre.

DU padomi veido septiņi cilvēki: pa trim izvēlas valdība un augstskolas senāts, vienu virza Valsts prezidents.

Padomes pagaidu priekšsēdētājs ir Ministru kabineta izvēlētais Māris Bozovičs, kurš ceturtdien tika atsaukts uz konsultācijām ministrijā. Neko daudz pēc tām viņš gan vēl nevarēja pateikt:

“Tiek pieņemti vairāki procesuāli lēmumi un vēl oficiāli tā informācija nav ienākusi rakstveida formā, bet ir arī vairāki ētiskas dabas jautājumi, jautājumi par uzticību, un vistuvākajā laikā tiks jautājumi izskatīti padomes ārkārtas sēdēs”

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu