“Zelta Mikrofona” balvu par mūža ieguldījumu saņems Latvijas Radio skaņu inženieris Augustīns Delle

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: No personīgā arhīva

Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta Mikrofons 2023" apbalvojumu par mūža ieguldījumu Latvijas skaņu ierakstu industrijas attīstībā saņems Latvijas Radio skaņu inženieris Augustīns Delle. Viņš ierakstījis gandrīz 5000 mūzikas ierakstu, tajā skaitā Raimondu Paulu, Robiju Viljamsu, piedalījies Lolitas Ritmanis mūzikas ieskaņošanas procesā filmai "Dvēseļu putenis".

Pēc ieraksta Latvijas Radio 1. studijā britu dziedātājs Robijs Viljamss atzinis: "Jums ir brīnišķīga skaņu tehnika un lieliska akustika, bet vislabākais, kas jums ir, tas ir Gustiņš!" Par Gustu iesauktais Augustīns Delle pildījis skaņu inženiera pienākumus Latvijas Radio no 1969. gada līdz 2022. gadam. Viņš piedalījies gandrīz 5000 mūzikas ierakstu tapšanā, kuru vidū bijuši populārā un akadēmiskā žanra dažādu stilu ieskaņojumi – par savu nozīmīgo tehnisko un radošo veikumu Delle šogad saņem "Zelta mikrofonu" par mūža ieguldījumu Latvijas skaņu ierakstu industrijas attīstībā.

Augustīns Delle dzimis 1947. gada 21. martā Rīgā, tēvs Kārlis bija elektromehāniķis, māte – Nacionālās operas kostīmu ceha pārzine, ģimenē auga četri bērni. Kā garmatains puķu bērns Gusts labprāt uzkavējās kafejnīcās "Kaza" un "Putnu dārzs" kopā ar citiem brīvdomīgiem jauniešiem. Pēc Rīgas Elektromehāniskā tehnikuma absolvēšanas 1965. gadā Delle īslaicīgi strādājis par krāvēju, ekspeditoru ostā, arī mākslinieku noformētāju, līdz iekārtojās skaņu ierakstu tehniķa darbā Rīgas Kinostudijā. Pusgadu vēlāk viņš sāka strādāt Latvijas Radio - sākotnēji ārpusstudijas pārraižu daļā, nodrošinot tiešraides no LU Lielās Aulas, Lielās Ģildes, Nacionālās operas u.c. Notika komandējumi uz Liepājas estrādi “Pūt, vējiņi”, Mežaparka Lielo estrādi.

Augustīns Delle 60. gados
Augustīns Delle 60. gados Foto: No personīgā arhīva

70. gadu vidū Augustīns Delle kļuva par Latvijas Radio (LR) 1. studijas skaņu inženieri, ieraksti tad notika vēl bez miksēšanas. Darba diena sākās ar LR kora mēģinājumiem un ierakstiem, pusdienlaikā kori nomainīja LR estrādes un vieglās mūzikas orķestris, vakarpusē studija bija jāpārkārto dažāda žanra fondu ierakstiem.

Skaņu inženiera darbs, kura ikdienas leksikā ir tādi termini kā "raksturlīknes", "sapārotie mikrofoni", "fāze" un "polaritāte", nav iedomājams bez ciešas sazobes ar skaņu režisoriem. Augustīns Delle sadarbojies ar Jāzepu Kulbergu, Viktoru Grunduli, Valdi Krastiņu, Igoru Ivanovu, Kārli Pinni, Ivaru Vīgneru, Kārli Rūtentālu, Jāni Rubenu, Normundu Slavu, Vari Kurmiņu un citiem Latvijas un ārzemju speciālistiem.

"Esmu piedzīvojis visus skaņas ierakstu formātus, skaņu režisorus un mūziķus," saka par LR 1. studijas "mēbeli" iesauktais Gusts, kas uz ierakstu allaž ieradās pirmais, bet aizgāja pēdējais. No malas šķietami tīri tehniskajā darbā viņš bijis reizē neredzams, reizē ļoti klātesošs ar savu laipnību un labvēlību: "Jādara tas, kas jāizdara, un noteikti to ir labāk un vieglāk darīt ar smaidu!" Gatavojoties ierakstam vai studijas koncertam, darāmā ir daudz – jāplāno mūziķu, līdz ar to mikrofonu izvietojums, jāizvelk vadi, viss no tehniskā un mākslinieciskā viedokļa pareizi jāsaslēdz, pēc ieraksta uzstādījums jāizjauc, lai nākamajā ierakstu sesijā visu atkal būvētu no jauna.

Liels gandarījums gūts par darbu ar Lolitas Ritmanes mūziku filmai "Dvēseļu putenis", britu komponista Ričarda Hārveja skaņu celiņu filmai "Luters". Vēsturiski iegājies, ka Latvijas Radio skaņu režisors atrodas citā telpā – aiz stikla, līdz ar to tieši skaņu inženieris ir persona, kas ir tiešā saskarē ar mūziķiem. Ieraksts viņiem allaž saistīts ar stresu, kuru mazināt palīdzējusi Gusta sirsnība.

2006. gadā Augustīns Delle saņēma Jāņa Lintera balvu, kas tiek pasniegta kā atzinība un pateicība par izciliem nopelniem Latvijas elektronisko sakaru attīstībā un ekspluatācijā. 2019. gadā skaņu inženieris ieguvis Latvijas Radio labākā tehniskā darbinieka titulu, veicot mākslinieciski sarežģītus pianista Andreja Osokina un dziedātājas Marinas Rebekas, kā arī orķestra "Rīga" koncertprogrammu ierakstus. Kolēģi uzteic A. Delles saprašanās kultūru ar mūziķiem. Visu 50 darba gadu garumā A. Delle regulāri strādājis ar Maestro Raimondu Paulu.

Kopā ar kolēģi, žurnālistu un diktoru Gunāru Jākobsonu ierakstu busiņā
Kopā ar kolēģi, žurnālistu un diktoru Gunāru Jākobsonu ierakstu busiņā Foto: No personīgā arhīva

Augustīna Delles pēdās devušās viņa meitas – Katrīna Bramberga un Kristīne Delle, Latvijas Radio tehnisko darbinieku kolektīvu papildinājis arī inženiera mazdēls Krišjānis Stikāns, bet sieva Laima Eglīte ir māksliniece. Gusts pēc došanās pensijā 2022. gadā dzīvo lauku mājā Murjāņos un, klausoties radio skanošo mūziku, atceras laikus, kad tā tika ierakstīta un cilvēkus, kuriem varam pateikties par bagātīgo skaņu arhīvu.

"Zelta Mikrofona 2023" ceremonija šogad notiks 18. februārī Ķīpsalas izstāžu centrā. Ceremonijas koncertā uzstāsies: Dons, "Citi zēni", "Astro'n'out", "Dzelzs vilks", "DAGAMBA", Aija Andrejeva, Olga Rajecka, "Tautumeitas", rolands če, Finķis, Ozols un citi. Šogad uz ceremoniju klātienē aicināti arī skatītāji, biļetes atrodamas ekase.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu