Foto ⟩ Levits: Baltija un Polija šobrīd lielā mērā veido ES un NATO dienaskārtību (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits (no labās) un Polijas prezidents Andžejs Duda piedalās preses konferencē pēc tikšanās Rīgas pilī.
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits (no labās) un Polijas prezidents Andžejs Duda piedalās preses konferencē pēc tikšanās Rīgas pilī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija, Lietuva, Igaunija un Polija kopš pērnā gada 24.februāra lielā mērā veido Eiropas un NATO darba kārtību attiecībā pret Krievijas agresiju Ukrainā, jo Baltijas valstis un Polija vislabāk saprot, kurā pusē ir taisnība, šodien preses konferencē pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Levits uzsvēra, ka Latviju un Poliju vieno dziļas vēsturiskas saites.

Duda savukārt paziņojis, ka Polija un Baltijas valstis strādās pie tā, lai reģionā palielinātos NATO karavīru skaits, jo šādā veidā tiek panākta potenciālā uzbrucēja atturēšana. 

Duda uzsvēra, ka Baltijas un Polijas valstu militārās kapacitātes, kā arī NATO klātbūtnes stiprināšana reģionā nav vērsta uz agresiju, bet gan vienīgi uz aizsardzību un potenciālā uzbrucēja atturēšanu.

FOTO: Polijas prezidenta Andžeja Dudas vizīte Rīgā

Mums ir jāspēj būt ne tikai tādiem, lai spētu aizstāvēties, bet būt tādiem, lai nekāds uzbrukums nemaz nenotiktu," sacīja Duda, papildinot, ka paralēli NATO valstu militārās kapacitātes stiprināšanai, atbalsts Ukrainai neizsīks.

Arī Levits uzsvēra, ka Rietumu palīdzība Ukrainai kopš pērnā gada 24.februāra tikai palielinās, un neizskatās, ka valstis būtu gatavas šo līkni mainīt.

Tāpat Duda ar Levitu bija vienisprātis, ka ir svarīgi ne tikai stiprināt valstu militāro kapacitāti, bet arī pārvarēt ekonomikas krīzi, kura sākās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Duda pauda viedokli, ka pārskatāmā nākotnē gribētu redzēt izstrādātu vienošanos, kura varētu sniegt Ukrainai drošības garantijas. Tāpat Polija un citas valstis aktīvi strādā pie tā, lai Ukraina pēc iespējas ātrāk iestātos Eiropas Savienībā, jo Ukrainas sabiedrība ir skaidri norādījusi, ka nevēlas sevi asociēt ar austrumiem, bet gan rietumiem.

FOTO: Polijas prezidenta Andžeja Dudas sagaidīšana Rīgas pilī

Latvijā šodien, 1. februārī un rīt, 2. februārī, oficiālā vizītē uzturēsies Polijas prezidents Andžejs Duda ar dzīvesbiedri Agatu Kornhauzeri-Dudu, informē Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane.

Viņa norāda, ka Valsts prezidents Egils Levits un Polijas prezidents pārrunās nepieciešamā atbalsta sniegšanu Ukrainai, drošības un enerģētikas situāciju Eiropā un citus aktuālus jautājumus.

Paredzēts, ka šodien plkst.11 laukumā pie Rīgas pils notiks oficiālā Polijas prezidenta un dzīvesbiedres sagaidīšanas ceremonija, ko ikviens aicināts skatīties tiešraidē Latvijas Televīzijas 1.kanālā.

Pēc tam paredzētas abu valstu delegāciju sarunas un Latvijas un Polijas prezidentu paziņojums presei. Savukārt pirms preses konferences tiks parakstītas Latvijas un Polijas sadarbības programmas izglītībā un kultūrā 2023.-2026.gadam.

Turpinājumā plkst.13.15 pie Brīvības pieminekļa plānota svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija, plkst.13.25 tikšanās Saeimā ar parlamenta priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu (AS), bet plkst.15.25 tikšanās Ministru kabinetā ar valdības vadītāju Krišjāni Kariņu (JV).

Savukārt abu prezidentu dzīvesbiedres Andra Levite un Agata Kornhauzeres-Duda kopīgi apmeklēs Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari".

Vizītes otrajā dienā, 2.februārī, plkst.11.15 Latvijas un Polijas prezidenti aizvadīs diskusiju ar ekspertiem par Latvijas un Polijas sadarbības iespējām aktuālo izaicinājumu risināšanā.

Par sevišķiem nopelniem Latvijas labā Polijas prezidentam Dudam piešķir Viestura ordeni

Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā nolemts apbalvot ar Viestura ordeni un iecelt par Viestura ordeņa lielkrusta komandieri Polijas prezidentu Andžeju Dudu, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ordeņu kapituls pieņēmis lēmumu ar Viestura ordeni apbalvot Dudu, savukārt vēl vairākām amatpersonām piešķirt Atzinības krustu.

Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā ar Atzinības krustu apbalvota un par Atzinības krusta lielvirsniekiem iecelti Polijas Prezidenta kancelejas valsts sekretāre Malgožata Paprocka un Polijas Prezidenta kancelejas valsts sekretārs, Starptautiskās politikas biroja vadītājs Marcins Pšidačs.

Savukārt par Atzinības krusta komandieri nolemts iecelt Polijas vēstnieci Latvijā Moniku Mihališinu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu