FOTO ⟩ Ar mazu mugursomu pretī vienam no dzīves skaistākajiem mirkļiem. "Portugāļu ceļš" gar okeānu (1)

Foto: No privātā arhīva
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Svētā Jēkaba ceļš jeb Camino de Santiago ir viens no populārākajiem pārgājieniem pasaulē. Tam ir vairāki maršruti, no kuriem visslavenākais ir "franču ceļš", kas stiepjas no Francijas-Spānijas robežas līdz Santjago de Kompostelai. 2019. gadā man bija iespēja noiet slaveno un vairāku simtu kilometru garo maršrutu, pēc kā sapratu, ka atgriezīšos Pireneju pussalā, lai viens vēl vienu no daudzajiem camino maršrutiem. 2022. gada maijā tas brīdis pienāca un nolēmu iet "portugāļu ceļu". Pārgājiens bija neparasts divu iemeslu dēļ.

"Portugāļu ceļš" sākas Portugāles galvaspilsētā Lisabonā un ved uz Santjago de Kompostelu. Šo aptuveni 500 kilometru garo maršrutu sportiskākie gājēji var noiet trīs nedēļās, taču vidējam ceļiniekam būs jāiet nepilns mēnesis līdz galamērķim.

Lielākā daļa ceļotāju izvēlas sākt šo maršrutu no Portugāles ziemeļu pilsētas Porto, jo tad ir iespējams iekļauties divu nedēļu atvaļinājuma robežās (ieskaitot lidojumus), noejot aptuveni 300 km (14 dienās vidēji 21 km/dienā). Daļa ceļinieku, kuri gājuši no Lisabonas, uzskata, ka ceļš līdz Porto pārsvarā ir vienmuļš un tieši no kolorītās ziemeļu lielpilsētas sāk pavērties acīm baudāmāki skati un ceļu posmi, taču tas ir gaumes jautājums.

Par Santjago ceļu un tā burvību plašāk stāstīju savā iepriekšējā rakstā par 2019. gadā noieto "franču ceļu", kad mana pārgājiena pieredze bija ļoti niecīga, taču pēdējo trīs gadu laikā jau esmu krietni vairāk staigājis, tostarp vienā piegājienā nogājis visu Latvijas jūras piekrasti jeb Jūrtaku. 

"Portugāļu" camino dalās divos maršrutos - gar Atlantijas okeānu vai iekšzemi. Maršruti atšķiras tikai par padsmit kilometriem (okeāna ceļš nedaudz garāks). Šā iemesla dēļ ļoti populārs ir jautājums - kuru no abiem maršrutiem izvēlēties? Varu pateikt priekšā - nav nepareizas izvēles. Ja patīk okeāns - okeāna ceļš. Ja gribas nedaudz vairāk camino vēsturiskās esences - iekšzemes ceļš.

Nolēmu, ka maija vidū iešu no Porto līdz Santjago de Kompostelai pa okeāna ceļu.

Man bija divas nedēļas laika, lai aizlidotu uz Portugāli, noietu visu ceļu un atlidotu atpakaļ uz Latviju. Atceroties savu iepriekšējo camino pieredzi, sapratu, ko vajadzētu iepriekš izdarīt, lai ceļš būtu pēc iespējas patīkamāks un bez raizēm.

Tajā brīdī man ienāca prātā it kā spilgta doma - kāpēc gan nepamēģināt visu ceļu noiet ar mazu mugursomu (kuru liek lidmašīnās zem sēdvietas), turklāt trešdaļu no tās satura aizņem guļammaiss.

Piebildīšu, ka šī ceļa mērķis man bija nevis vienkārši noiet ceļu vai baudīt Portugāles ainavas, bet piedzīvot vienu no savas dzīves svarīgākajiem mirkļiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu