Investoriem panika: kā viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē nonācis ļoti sarežģītā situācijā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Indijas miljardieris Gautams Adani centies pārliecināt investorus, ka viņa kompānijas esošās operācijas un nākotnes plāni ir nemainīgi, lai gan iepriekš plānotā akciju pārdošana ir apturēta. Investoru vidū gan ir sākusies zināma panika – pēc ASV investīciju kompānijas apsūdzībām par to, ka “Adani Group” nodarbojas ar naudas izkrāpšanu, kompānija zaudējusi vairāk nekā 100 miljardus dolāru no savas tirgus vērtības, vēsta BBC.

Šīs nedēļas sākumā pret miljardierim Adani piederošo uzņēmumu grupu “Adani Enterprises” tika izvirzītas apsūdzības krāpniecībā. Pats Adani visas apsūdzības noliedzis, taču reakcija biržā bijusi dramatiska – kompānija vien dažu dienu laikā zaudējusi 108 miljardus dolāru no savas tirgus vērtības.

Arī pats Adani pieredzējis lielus zaudējumus – dažu dienu laikā viņš zaudējis 48 miljardus dolāru lielas bagātības. Pašlaik viņš ir noslīdējis līdz 16. vietai “Forbes” reāllaika miljardieru sarakstā.

Kā tas notika?

Vēl pirms nepilnām divām nedēļām Adani bija trešais bagātākais cilvēks pasaulē. Bija paredzēts, ka viņam piederošais konglomerāts “Adani Enterprises” 25. janvārī veiks otru lielāko akciju pārdošanu Indijas vēsturē. Tomēr 24. janvārī ASV investīciju uzņēmums “Hindenburg Research” publicēja ziņojumu, kurā Adani uzņēmumu grupa apsūdzēta “desmitgadēm ilgušās akciju manipulācijās” un krāpniecībā.

Adani konglomerāts atbildējis, ka ziņojums ir “kaitnieciska kombinācija ar selektīvu dezinformāciju, kā arī ar apsūdzībām bez pierādījumiem”. Tas gan nav pārliecinājis investorus.

“Adani Enterprises” pārvalda kompānijas vairākos sektoros, tostarp tirdzniecībā, lidostu un ostu nozarēs, kā arī piedāvā atjaunīgo enerģiju. Indijas bankas un valstij piederošās apdrošināšanas kompānijas uzņēmumu grupā ir investējušas vai aizdevušas miljardiem dolāru.

Sākoties straujam Adani uzņēmumu vērtības kritumam, uzņēmums publiskoja detalizētu atbildi, kas aizņem vairāk nekā 400 lappuses, kurā visas “Hindenburg” apsūdzības nosauktas par “apzinātu uzbrukumu Indijai”.

Uzņēmums taisnojies, ka visas darbības ir atbildušas vietējai likumdošanai, tāpat ir veikts viss nepieciešamais, lai nodrošinātu kompānijas caurspīdīgumu. “Adani Enterprises” uzsvēris, ka “Hindenburg” šo situāciju izmanto, lai gūtu milzīgu finansiālo labumu sev.

“Hindenburg” savukārt aizstāvēja savu pozīciju, norādot, ka Adani uzņēmumu grupa “nav sniegusi konkrētas atbildes uz 62 no 88 mūsu uzdotajiem jautājumiem”.

Kāda bija tirgus reakcija?

25. janvārī, kad sākās “Adani Enterprises” akciju tirdzniecība, uzņēmums saņēma ļoti vāju atsaucību. Otrajā pārdošanas dienā bija rezervēti vien 3% tirdzniecībā pieejamo akciju, un arvien vairāk investoru novērsās no kompānijas. 30. janvārī Abū Dabī “International Holding Company”, ko daļēji atbalsta arī AAE karaliskā ģimene, investēja “Adani Enterprises” akcijās ap 400 miljoniem dolāru.

Īsi pirms akciju tirdzniecības noslēgšanas, arī Indijas magnāti Sadžans Džindals un Sunils Mitāls iegādājās Adani kompāniju grupas akciju. Analītiķis Ambarišs Baliga aģentūrai “Reuters” sacīja, ka Adani grupas īstenotā akciju pārdošana nav spējusi izpildīt iepriekš plānotās ieceres, un akciju vērtība turpināja kritumu.

Kas tālāk?

“Reuters” un “Bloomberg” rīcībā esošā informācija liecina, ka Indijas Centrālā banka ir aicinājusi kompānijas akcionārus no Indijas atklāt visas detaļas saistībā ar investīcijām uzņēmumā. Savā paziņojumā Indijas biržai Adani norādīja, ka “mūsu bilance ir ļoti veselīga, tāpat turpinās arī spēcīga naudas plūsma, ko nodrošina stabili aktīvi. “Adani Enterprises” ir nevainojama reputācijā attiecībā uz parādsaistību dzēšanu.”

Akciju biržas OANDA analītiķis Edvards Moija sacīja, ka “Adani Enterprises” akciju pārdošanas neveiksme un priekšlaicīgā pārtraukšana ir ļoti nopietns signāls, jo tas liecina par investoru ticības zudumu kompānijai.

Amerikāņu investīciju banka “Citigroup” ir apturējusi “Adani Enterprises” aktīvu apkalpošanu. Līdzīgi rīkojusies arī “Credit Suisse”. Reitingu aģentūras “Moody’s” pārstāvji uzsvēruši, ka rūpīgi seko līdzi Adani grupā notiekošajam.

Savukārt “Infravision Foundation” dibinātājs Vinajaks Šaterjī pašreizējo situāciju nosauca par “īstermiņa nebūšanām”.

“Esmu vērojis šo grupu vairāk nekā ceturtdaļgadsimtu. Kā infrastruktūras eksperts varu teikt, ka "Adani Enterprises" veiksmīgi pārvalda ostu, lidostu, cementa ražošanas un atjaunīgās enerģijas projektus, kas ir stabili un kas spēj nodrošināt veselīgu naudas plūsmu. Šie projekti ir pilnībā pasargāti no norisēm akciju tirgos,” sacīja Šaterjī.

Savukārt neatkarīgais tirgus analītiķis Hemindra Hazari pauda pārsteigumu, ka “pašlaik nav nekas dzirdēts no Indijas tirgus regulatora vai valdības”.

“Viņiem vajadzēja kaut ko komentēt, lai vismaz censtos nomierināt investorus,” teica Hazari.

Tomēr Adani problēmām ir arī politiska pieskaņa. Adani ir uzskatīts par premjerministram Narendram Modi pietuvinātu cilvēku, un Indijas opozīcija biznesmeni apsūdzējusi politisko saišu izmantošanā sava labuma gūšanai. Arī šīs apsūdzības Adani noliedz.

Ceturtdien opozīcijas partijas pieprasīja parlamentā rīkot diskusijas par riskiem, ko rada Adani kompāniju akciju vērtības krišanās. Opozicionāri pieprasījuši arī rīkot izmeklēšanu saistībā ar “Hindenburg” apsūdzībām, taču pagaidām nav zināms, vai Modi atbalstītais vairākums šos aicinājumus ņems vērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu