Drosme, ziedošanās un upuri - 1991. gada janvāris Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

1991. gada janvāris Latvijas valsts vēsturē ierakstīts ar neticamu drosmi, ziedošanos un upuriem neatkarības atgūšanas vārdā. Taču līdztekus jebkādiem politiskiem pavērsieniem, dramatiskiem uzbrukumiem un vispārējam tautas satraukumam vienmēr ir cilvēki, kuru dzīves svarīgākie brīži notiek uz vēsturisko notikumu fona. 

Režisora Viestura Kairiša spēlfilma “Janvāris” ir viena no tām, kas parāda šo “mazo cilvēku”, demonstrējot parasta jaunieša dzīvi, kamēr fonā grūst pastāvošā iekārta. Filma līdz šim guvusi augstu novērtējumu, tostarp labākās ārvalstu filmas godu Traibekas kinofestivālā, kur piedzīvoja pirmizrādi. Latvijas Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps”, ko pasniegs februāra beigās, spēlfilma “Janvāris” nominēta 12 kategorijās.

No 6. februāra filmu “Janvāris” demonstrēs LMT Viedtelevīzija.

“Režisora Viestura Kairiša “Janvāris” ir ļoti īpašs darbs, kas Latvijas vēsturē tik nozīmīgo barikāžu laiku atklāj ļoti personīgi – filmas stāsta centrā ir jaunietis, kas vēl tikai meklē savu ceļu dzīvē, tāpat kā atjaunojamā Latvijas valsts. Filmā meistarīgi iepīti barikāžu laika dokumentālie kadri, un tos grūti atšķirt no fikcijas. “Janvāris”, manuprāt, ir viena no spēcīgākajām un patiesākajām pēdējā laikā Latvijā tapušajām filmām, kas būs aktuāla un aizkustinās skatītājus arī pēc daudziem gadiem.. Esmu gandarīta, ka tagad varam piedāvāt filmu “Janvāris” LMT Viedtelevīzijas skatītājiem,” teic LMT Viedtelevīzijas satura vadītāja Anna Rozenvalde.

Par filmu

Foto: publicitātes

1991. gada janvāris. Pēc skolas beigšanas Jazis nevar izlemt, kā dzīvot tālāk. Draud iesaukšana padomju armijā, veidojas pirmās nopietnās attiecības. 90.gadu sākuma bohēma, paaudzes protests. Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, padomju milicijas speciālo uzdevumu vienības OMON draud apstādināt baltiešu brīvības cīņu, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas jaunie varoņi ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņus ierauj notikumu epicentrā un liek izdarīt izvēli. “Janvāris” ir vēsturiska un autobiogrāfiska ekskursija barikāžu laikā par jauniem kinematogrāfistiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991.gada janvāra politiskajos notikumos. Lomās: Kārlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Sandis Runge, Baiba Broka, Alekss Kazanavičs, Artūrs Skrastiņš, Imants Strads, Lauris Dzelzītis, Kaspars Dumburs, Juhans Ulfsaks un citi. Filmā skan laikmeta garu apliecinoša mūzika – tolaik aktuālo grupu grupu "Zig Zag", "Dzeltenie pastnieki", "Aurora" dziesmas.

“Ar dažu gadu nobīdi piederu pie režisora paaudzes un varu liecināt, ka filmā absolūti precīzs ir tieši tas netveramais slānis – gaisotne, virpulis, jaunības maksimālisms, kurā visu dara uzreiz un līdz galam. Nu, varbūt līdzīgi ir jauniešiem visos laikos, bet 80./90. gadu mijā tas bija kaut kā daudz izmisīgāk un radikālāk, jo nevienam nebija skaidrs, ko viņa paša personiskajai nākotnei nozīmē visapkārt jūtamie satricinājumi sabiedrībā,” par filmu “Janvāris” laikrakstā “Diena” rakstīja kinokritiķe Kristīne Matīsa.

“Režisors teicis, ka filma ir daļēji autobiogrāfiska – attēloto notikumu laikā Viesturam Kairišam pašam bija 19 gadu un viņš bija jauns kinomīlis. Režisors, kurš pats ir arī scenārija autors, radījis brīnišķīgu jaunieša tēlu. Viņš ar lielu mīlestību parāda stūraino, neveiklo, savas ģenialitātes un arī mazvērtības kompleksu mākto puisi ar viņa jaunieša maksimālismu un tīniskajām pretrunām,” laikrakstā “Latvijas Avīze” vērtēja Līga Granta.

Spēlfilma "Janvāris" pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada jūnijā prestižajā Traibekas filmu festivālā Ņujorkā, ASV, kur ieguva žūrijas balvu kā labākā ārzemju filmu. Starptautiskajā Romas filmu festivālā Festa del cinema di Roma filma ieguva balvu kā labākā konkursa filma, Viesturs Kairišs saņēma balvu par labāko režiju, bet Kārlis Arnolds Avots - Vitorio Gasmana vārdā nosaukto balvu kā labākais aktieris. Varšavas Starptautiskā filmu festivāla galvenajā konkursa programmā Viesturs Kairišs saņēma balvu kā labākais režisors. Filma “Janvāris” arī tika izvēlēta kā Latvijas pārstāve, lai pretendētu uz nomināciju ASV

Kinoakadēmijas balvai "Oskars" kategorijā "Starptautiskās filmas balva / International Feature Film Award".

Foto: Viestura Kairiša filmas “Janvāris” Latvijas pirmizrāde

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu