Video ⟩ Lielākajā daļā no Rīgas novērošanas kameru sistēmām joprojām izmanto Ķīnas iekārtas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Novērošanas kamera.
Novērošanas kamera. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas digitālā aģentūra konkursā meklē firmas, kas spēj apkalpot NATO standartiem neatbilstošas Ķīnā un Krievijā ražotas novērošanas kameru sistēmas. Jauno Rīgas Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldi vadīs Gints Reinsons, kurš iepriekš vadīja Jelgavas operatīvās vadības centru, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pagājušā gada rudenī "Rīgas digitālā aģentūra" konkursā meklēja firmu, kas uzturēs videonovērošanas sistēmu galvaspilsētā. Viena no konkursa prasībām bija, ka pretendentam ir vismaz viens darbinieks ar pieredzi kā strādāt ar Krievijā radītu sistēmu "VIDEOnet".

Un vismaz divi sertificēti speciālisti, kas spēj strādāt ar Ķīnā ražotām kamerām "HIKVISION". Neoficiāli no IT kompānijām izskanējuši pārmetumi, ka šī atruna neļāva startēt daudzām firmām. Šobrīd iepirkums tiek rīkots no jauna.

Kā šonedēļ noskaidroja TV3, lielākajā daļā no Rīgas novērošanas kameru sistēmām joprojām izmanto Ķīnas iekārtas. 13 iestādēs izmanto Krievijā tapušo sistēmas programatūru. Kā apgalvo "Rīgas digitālā aģentūra", iekārtu nomaiņai naudas nav un tiekot darīts viss, lai sistēma būtu droša.

Pašus pirmos kadrus kā Krievijas okupanti ar tankiem, bruņmašīnām, lielgabaliem un dzīvo spēku kravas mašīnās iebruka Ukrainas teritorijā no Baltkrievijas, 24. februāra rītā redzēja visa pasaule. Tie bija filmēti ar vidonovērošanas kamerām, kas atradās robežpunktos un ap tiem.

Tieši tā pat arī kara laikā strādājošās novērošanas kameras daudzviet Ukrainas teritorijā, pat attālākos nostūros ļāvušas dokumentēt okupantu noziegumus. Piemēram, kā krievu iebrucēji ielaužas kāda uzņēmuma teritorijā.

Video redzams, kā drošības darbinieks Leonīds kopā ar apsardzes priekšnieku dodas ar viņiem skaidroties. Pēc sarunas krievi aiziet, bet tad divi atgriežas un abus apsargus sašauj mugurā.

Apsardzes priekšnieks nomirst uz vietas. Sašautais Leonīds atgriežas postenī un mēģina kādu sazvanīt, lai izsauktu palīdzību.

Tomēr nomirst, to tā arī nesagaidījis. Tikmēr slepkavas uzņēmuma kabinetos atraduši dzērienus un uzdzīvo. Un, pateicoties novērošanas kameru video, visa pasaule ieraudzīja šo noziedznieku sejas. Tieši tāpat izdevies fiksēt citus noziegumus. Un arī vienkārši krievu karavīrus marodierus, kas ielauzās veikalos un zaga skuvekļus un smaržas.

Kijivā un citās pilsētās Ukrainas drošības dienesti plaši izmantojuši novērošanas kameru video, lai sekotu okupantu manevriem. Tās, kuras varēja, saslēdza vienotos tīklos. Pateicoties šīm iekārtām noteikti izglābts daudz dzīvību.

 Mihaila Čehova teātra ēkas pēdējā stāvā atrodas Rīgas pašvaldības Policijas videonovērošanas centrāle. Ja 2005.gadā policija drošību uzraudzīja ar 5 kamerām, šobrīd to ir 237, kas saslēgtas vienotā tīklā un viss filmētais pārskatāmi redzams centrālē. Arī tas, ko filmē kameras 46 pašvaldības policijas automašīnās.

Pilsētas video uzraudzības sistēma darbojas 24 stundas diennaktī un pārrauga galvenos punktus galvaspilsētā, kur ir visvairāk cilvēku un blīvākā satiksme. Tīkla uzturēšanai tiek izmantota sistēma "Milestone" - šī kompānija ir Canon grupas sastāvdaļa un atzīta rietumu valstīs. Tieši tāpat arī kameras.

Bet šīs 237 kameras ir tikai mazākā daļa, kas atrodas Rīgas teritorijā un ko apkalpo pirms gada izveidotā "Rīgas digitālā aģentūra".

Bez šīm "drošajām" rietumos ražotajām kamerām vēl ir vairāk nekā 1000 kameru, no kurām liela daļa, piemēram ražotas Ķīnas kompānijā Hikvision. Un vismaz 13 pašvaldību institūcijās joprojām tiek izmantota Krievijā ražota novērošanas kameru programma "VIDEO net".

Piemēram, ASV aizliegts "Hikvision" kameras izmantot valdības ēkās un kritiskajā infrastruktūrā. Līdzīgas normas ir virknē Eiropas Savienības valstu.

ASV 2018. gadā kompāniju pat iekļāva melnajā sarakstā. Austrālijas Stratēģiskās politikas institūta ziņojumā izteiktas bažas par Hikvision saikni ar Ķīnas militārajām un izlūkošanas aģentūrām, kā arī par tās iespējām vākt un apstrādāt ārvalstīs iegūto sensitīvo informāciju.

Tieši tāpat daudzas rietumu valstis jau iepriekš brīdinājušas par Krievijā tapušo programmu VideoNet, kas apkalpo novērošanas sistēmas.

Izteiktas bažas par kompānijas saitēm ar Krievijas militārajiem un drošības dienestiem. 2019. gadā Apvienotās Karalistes Nacionālais kiberdrošības centrs izdevis brīdinājumu, ka šāda programmatūra rada būtisku drošības risku un to var izmantot, lai veiktu kiberuzbrukumus vai vāktu sensitīvu informāciju.

"Rīgas digitālā aģentūra" apgalvo, ka viņiem jācenšas tikt galā ar iepriekš radīto saimniecību, ko izveidoja RD Tehnoloģiju centrs. Lai visas ķīniešu kameras nomainītu, tas izmaksātu ļoti dārgi, un šobrīd tādas naudas nav. Starp citu, ķīniešu kameras pa perimetru saliktas arī ap Mihaila Čehova teātri Vecrīgā. Šīs ēkas pēdējā stāvā atrodas pašvaldības videonovērošanas centrāle.

HIKVISION kameras Rīgā ir redzamas daudzviet. Ar tām aprīkots nesen renovētais Okupācijas muzejs, un ķīniešu iekārtu redzeslokā ir gan Rīgas dome, gan arī 11.novembra krastmala un Akmens tilts.

Šīs ķīniešu kameras nav pieslēgtas pašvaldības policijas centrālei Vecrīgā, jo tas nebūtu droši. Tomēr tās pārsvarā visas darbojas vienotā sistēmā.

Latvijā jau vairākkārt bijušas idejas radīt vienotu videonovērošanas tīklu, kas gan palīdzētu apkarot noziedzību, gan arī ļautu gatavoties sliktākajam scenārijam, ko šobrīd piedzīvo Ukraina. Skaidrs, ka tam būtu jāatbilst augstiem drošības standartiem. Vēl 2021. gada aprīlī to gribēja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Bet tas viss beidzās ar skandālu, jo iepirkumā uzvarēja firma, kas piederēja ministra parlamentārās sekretāres dēlam.

Pašreizējais iekšlietu ministrs sola pārveidot civilās aizsardzības sistēmu. Un runājis arī par vienoto video novērošanas tīklu. Tomēr Rīgā plaši gadiem izmantotās Ķīnā radītās kameras nevar garantēt, ka plānotais tīkls būs pilnīgi drošs.

Jau iepriekš stāstījām, ka Rīgā beidzot izveidota atsevišķa institūcija, kas sekos līdzi tam kā galvaspilsēta gatavojas krīzēm un apdraudējumiem. Jaunajai Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvaldei konkursā tika meklēts direktors. Mums zināms, ka par to izraudzīts Gints Reinsons, kurš līdz šim līdzīgā amatā strādāja Jelgavā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu