Pērn Latvijas kinoteātros nopirkts vairāk nekā pusotrs miljons kinobiļešu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Minionu varoņi Kevins un Bobs pozē uz "Empire State Building" 86. stāva observatorijas platformas 2022. gada 28. jūnijā, svinot filmas "Minions: The Rise of Gru" pirmizrādi.
Minionu varoņi Kevins un Bobs pozē uz "Empire State Building" 86. stāva observatorijas platformas 2022. gada 28. jūnijā, svinot filmas "Minions: The Rise of Gru" pirmizrādi. Foto: SCANPIX

Latvijas kinoteātros pērn nopirkts vairāk nekā pusotrs miljons kinobiļešu, kas ir trīsreiz vairāk nekā 2021.gadā, informē Nacionālā kino centra (NKC) vecākā komunikācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

NKC apkopojis 2022. gada filmu izrādīšanas statistikas datus filmu nozarē, un  tie liecina, ka skatītāji atgriežas kinoteātros. Tāpat arī  interese par Latvijas filmām pieaugusi divkārt salīdzinājumā ar pandēmijas ierobežojumu ietekmēto 2021. gadu.

Kristīne Matīsa norāda, ka aizvadītais gads kinoteātros Latvijā un pasaulē iezīmēja vairākas tendences - filmu izrādīšanu klātienē vairs neierobežoja nekādi epidemioloģiskie aizliegumi, bet konkurence par skatītāja uzmanību bija ļoti sīva, jo uz ekrāniem parādījās liels daudzums "pandēmijas aizkavētu" filmu, turklāt pēdējos gados arvien populārāka kļuvusi filmu skatīšanās tiešsaistē.

NKC vadītāja Dita Rietuma skaidro, ka aizgājušo gadu nosacīti var uzskatīt par atgriešanos normalitātē - ģeopolitiskie satricinājumi un pandēmijas ierobežojumu atstātās pēdas filmu skatīšanās ieradumos ir jūtamas ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Tomēr pamazām skatītāji atgriežas kinoteātros, par to liecina arī Latvijas kino apmeklējumu statistika, kas uzrāda pozitīvu tendenci. Tomēr - 2019.gada līmenis, kad Latvijā tika nopirkts 2,7 miljoni kinobiļešu, vēl nav sasniegts.

Latvijā kinoskatītājiem vislabāk patīk amerikāņu ģimenes animācija, 2021.gadā apmeklētāko filmu saraksta augšgalā ir "Minioni 2" (Minions: The Rise of Gru), "Soniks 2: Filma" (Sonic 2: The Movie) un "DC Supermīluļu līga" (DC League of Super-Pets), tomēr otrajā vietā aiz "Minioniem" gada nogalē pamanījās uzlēkt "Avatars: Ūdensceļš" (Avatar: The Way of Water).

Matīsa akcentē, ka šādā ražošanas vēriena un budžetu apjoma sacensībā Latvijas filmām nav viegli iesaistīties, tomēr apmeklētāko filmu desmitnieku 2022.gadā noslēdz režisora Viestura Kairiša spēlfilma "Janvāris" ar 35 267 skatītājiem.

Aktieris Kārlis Arnolds Avots ar skatītājiem filmas "Janvāris" pirmizrādē
Aktieris Kārlis Arnolds Avots ar skatītājiem filmas "Janvāris" pirmizrādē Foto: Jānis Škapars, TVNET

Latvijas filmas 2022.gadā kinoteātros apmeklējuši 188 352 skatītāji, un tas ir 2,37 reizes vairāk, nekā 2021.gadā. Populārāko Latvijas filmu pirmajā desmitniekā ir liela daļa rudenī pirmizrādīto filmu. Filmai "Janvāris" seko abas "sezonas svētku" filmas - "Circenīša Ziemassvētki" un "Ziemassvētki džungļos".

Foto: Jānis Škapars, TVNET

Desmitniekā ir arī režisores Lindas Oltes ar septiņām "Lielā Kristapa" nominācijām novērtētā drāma "Māsas", Elzas Gaujas melnā komēdija "Mamma vēl smaida", Latvijas un Igaunijas kopražojums "Suflieris", Matīsa Kažas jauniešu drāma "Neona pavasaris", Signes Baumanes animācijas mūzikls "Mans laulību projekts". Visvairāk apmeklēto filmu desmitniekā iekļuvusi arī viena dokumentālā filma, kas stāsta par Latvijā populārāko sporta veidu basketbolu: "No Ghetto līdz Olimpiskajam zeltam".

Atšķirīgu Latvijas filmu izrādīšanas formātu Latvijas reģionos uztur apvienības "Kinopunkts" un "Kino visiem un visur Latvijā", kas kopumā 2960 nekomerciālos seansos visā Latvijā demonstrējuši 80 filmas un pulcinājuši 70 211 skatītājus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu