Video ⟩ Ādažu militārajā bāzē svinīgi sagaidīti NBS karavīri no Kosovas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Aizvadītajā nedēļas nogalē Ādažu militārajā bāzē svinīgi sagaidīti Latvijas karavīri, kuri nule atgriezušies no Kosovas.

"Sagaidot mūsu karavīrus no Kosovas, pateicos par lieliski izpildītu uzdevumu. Man ir milzīgs lepnums, ka katrs no viņiem ir ielicis savu artavu, lai Latvijas vārds izskanētu pasaulē. Paldies par dienestu!" uzsver ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Miera uzturēšanas operācijā Kosovā Latvija piedalās ar vieglo kājnieku rotu, kas ir integrēta ASV vadītajā daudznacionālajā bataljonā un veic patrulēšanu, savu spēku aizsardzību, kaujas spēju uzturēšanu, kā arī ātrās reaģēšanas spēku uzdevumu izpildi. 

Balstoties uz ANO Drošības padomes 1999.gadā pieņemtu rezolūciju, NATO vadītā starptautiskā operācija Kosovā tika sākta 1999.gada jūnijā pēc ilgstoša starpetniska konflikta Balkānu reģionā, un tās galvenie uzdevumi ir drošas vides izveide un uzturēšana, kas garantē pārvietošanās brīvību visā Kosovas teritorijā visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu etniskās izcelsmes.

Tāpat operācijas uzdevums ir atbalstīt un koordinēt starptautiskās humānās palīdzības centienus, atbalstīt un koordinēt Kosovas drošības spēku pilnveidi, kā arī atbalstīt miermīlīgas, stabilas, demokrātiskas un daudzetniskas Kosovas attīstību.

Latvija piedalījās šajā operācijā arī no 2000.gada februāra līdz 2009.gada augustam ar dažāda lieluma vienībām un specialitātēm. Lēmumu par dalības atsākšanu Latvija pieņēma 2020.gadā, atsaucoties NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieka aicinājumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu