Vīrietis sasirgst ar prostatas vēzi un iegūst īru akcentu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Reta paveida prostatas vēzis 50 gadu vecam vīrietim pēkšņi licis runāt ar akcentu, kas ārkārtīgi līdzinās īru akcentam. Vaļā no tā viņš netika līdz pat sava mūža beigām.

Medicīniskajā literatūrā eksistē tikai divi ziņojumi par vēzi, kas cilvēkam izraisījis sveša akcenta sindromu. Tomēr šis ir pirmais gadījums, kad sindroms saistīts ar prostatas vēzi, raksta "Science Alert".

Sveša akcenta sindroms ir neparasti runas traucējumi, kas nezināmu iemeslu dēļ cilvēkam liek pēkšņi runāt ar svešas valodas akcentu. Visbiežāk sindroms ir saistīts ar insultu vai smadzeņu traumām. Zināmākais gadījums norisinājās 1941. gadā, kad kāda norvēģiete piedzīvoja smadzeņu traumu un pēc dažiem mēnešiem sāka runāt ar vācu akcentu.

Kādā gadījumā krietni tuvākā pagātnē kāda sieviete no Arizonas burtiski pamodās, runādama kā Mērija Popinsa. Viņas gadījumā nav īsti skaidrs, kas to izraisīja.

Retāk šis sindroms ir saistīts ar dažādiem audzējiem. Kā jau minēts, medicīniskajā literatūrā aprakstīti tikai divi tādi gadījumi.

2008. gadā publicētā pētījumā aprakstīts gadījums, kad kāda aptuveni 60 gadu veca sieviete sāka runāt ar nesaprotamu akcentu pēc tam, kad krūts vēža metastāzes bija sasniegušas viņas smadzenes.

Līdzīgs gadījums bija, kad kāda aptuveni 50 gadu veca sieviete pēc smadzeņu audzēja atklāšanas sāka runāt ritmiski un melodiski.

Šeit aprakstītais gadījums ir ļoti rets gadījums. Vīrietim rados nav neviena īra, un viņš pat nekad nav bijis Īrijā. Un tomēr 20 mēnešus pēc prostatas vēža diagnosticēšanas viņš sāka runāt ar īru akcentu.

Par spīti ķīmijterapijai un citām procedūrām, pacienta stāvoklis neuzlabojās un vēzis turpināja izplesties, lēnām paralizējot visu vīrieša ķermeni. Drīz vien viņš nomira. Īru akcents viņu neatstāja līdz pat mūža beigām.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Case Reports”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu