SOK aicina Ukrainu nedraudēt ar olimpisko spēļu boikotu (2)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), kas nesen rosināja atļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties starptautiskās sacensībās, aicina Ukrainu nedraudēt ar 2024. gada Parīzes vasaras olimpisko spēļu boikotu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

SOK prezidents Tomass Bahs aicinājis Ukrainas Olimpisko komiteju nedraudēt ar olimpisko spēļu boikotu, jo to var nākties "ārkārtīgi nožēlot".

Ukraina cer iegūt starptautisku atbalstu, lai agresoru valstu Krievijas un Baltkrievijas sportisti nedrīkstētu piedalīties nākamā gada Olimpiādē.

SOK norāda, ka tā meklēs risinājumus, kā Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu piedalīties sacensībās neitrālu atlētu statusā.

Ukrainas sporta ministrs Vadims Gutcaits, kurš ir arī nacionālās olimpiskās komitejas prezidents, saņēmis vēstuli no SOK. Šī vēstule nonākusi arī BBC rīcībā.

Vēstulē norādīts, ka Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska iepriekš paustie apgalvojumi ir "apmelojoši".

Zelenskis iepriekš uzsvēra, ka Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalība olimpiskajās spēlēs būtu apliecinājums, ka terors ir pieņemams un karadarbība ir atbalstāma.

SOK prezidents Bahs vēstulē norādījis, ka boikota draudi ir "pārsteidzīgi", jo Krievijas un Baltkrievijas sportistu iespējamā piedalīšanās olimpiskajās spēlēs neitrālā statusā vēl nav izdiskutēta.

Viņš arī apsūdz Ukrainu par "spiediena" izdarīšanu uz starptautiskajām sporta federācijām, SOK locekļiem un olimpisko spēļu rīkotājiem, "cenšoties publiski ietekmēt lēmumu pieņemšanu". Bahs apgalvo, ka lielākais vairums to uztver kā ārkārtīgi nožēlojamu rīcību.

TVNET jau vēstīja, ka skaidru atbalstu Ukrainai paudušas Baltijas valstis un Polija, apstiprinot kopīgu deklarāciju ar mērķi nepieļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību starptautiskajās sacensībās un pasākumos arī statusā "neitrālie sportisti". Vēlāk šai iniciatīvai pievienojās arī Ziemeļvalstis - Somija, Islande, Norvēģija, Zviedrija un Dānija.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Žoržs Tikmers norādījis, ka šā brīža apstākļos Latvija nepiedalītos olimpiskajās spēlēs, ja tajās startētu Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji.

Dopinga pārkāpumu dēļ iepriekšējās vasaras olimpiskajās spēlēs, kas 2021. gadā risinājās Tokijā, neitrālu atlētu statusā piedalījās vairāk nekā 300 sportistu 30 dažādos sporta veidos, pārstāvot Krievijas Olimpisko komiteju.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu