Raidījums: Radi, draugi un muzikanti - aizdomās turēto loks RTAB fiktīvo darbinieku lietā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB. Ilustratīvs attēls
KNAB. Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Radi, draugi un muzikanti – tā varētu raksturot aizdomās turēto loku Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) fiktīvo darbinieku lietā. Nepilnus četrus gadus pēc nodibinājuma vadības, toreizējo Rīgas domnieku Vitas Jermolovičas (GKR) un Maksima Tolstoja (“Saskaņa”) aizturēšanas, korupcijas apkarotāji lūdz abus apsūdzēt par krāpšanas atbalstīšanu, vēsta Latvijas televīzijas (LTV) raidījums "de facto".

KNAB ieskatā, 280 tūkstoši eiro no pašvaldības izkrāpti, RTAB fiktīvi nodarbinot sešas personas. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” vēsta, ka starp tām ir gan “Saskaņas” un “Gods kalpot Rīgai” (GKR) politiķu radi un palīgi, gan mūziķis Ainars Mielavs.

2019. gada maijā Valsts kontrole (VK) publicēja revīzijas ziņojumu par Rīgas pašvaldības nodibinājumiem un to dotēšanas likumību un lietderību. Tajā tika secināts: iespējams, RTAB tika fiktīvi nodarbināti darbinieki. Revīzijas laikā, veicot intervijas ar šiem darbiniekiem, daļa no tiem nespēja izskaidrot, kādus konkrēti pienākumus viņi pilda, kam viņi ir pakļauti un kurš organizē viņu darbu ikdienā, vēstīja VK.

RTAB vadītāja tolaik bija Rīgas domniece Jermoloviča, kura pārmetumus noraidīja. “Fiktīvi darbinieki mums nekad nav bijuši. Mums visi darbinieki ir bijuši ar darba līgumu, visiem darbiniekiem bija darba vietas, visi darbinieki brauca komandējumos, gāja atvaļinājumā. Tā kā mums nav bijuši fiktīvi darbinieki,” 2019. gada maijā klāstīja Jermoloviča. Uz jautājumu par VK pausto, ka daži darbinieki neesot varējuši paskaidrot, ko viņi tieši dara, Jermoloviča attrauca: “Viņi paskaidroja visu. Tas ir ļoti subjektīvi – to var pieņemt vai nepieņemt, bet šie cilvēki visi ir strādājuši.”

Dažas stundas vēlāk Jermoloviču darbavietā aizturēja, un nakti viņa pavadīja īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Šobrīd KNAB viņu lūdz apsūdzēt par liela apmēra krāpšanas atbalstīšanu. Ar pašu Jermoloviču sazināties “de facto” šobrīd neizdevās, taču viņas advokāts norādīja, ka nekādus komentārus sniegt tāpat nevarot.

Otras tolaik Rīgas domē valdošās partijas “Saskaņa” deputāts un RTAB valdes loceklis Maksims Tolstojs tika aizturēts dažas dienas vēlāk – pēc tam, kad atgriezās no ārzemēm. Arī viņu KNAB šobrīd lūdz apsūdzēt par krāpšanas atbalstīšanu. Tāpat Tolstojam draud apsūdzība arī par dienesta viltojumu – viņš esot parakstījis un izmantojis dokumentus, kas saturēja apzināti nepatiesu informāciju saistībā ar komandējumu. “de facto” zināms, ka kāds Tolstoja brauciens uz Maskavu KNAB ieskatā nepamatoti tika apmaksāts no RTAB naudas.

Bijušais RD deputāts Tolstojs pats gan apgalvo, ka viņam lietā pat neesot advokāta – viņš neesot vainīgs, tāpēc arī aizstāvis neesot vajadzīgs: “Es gaidu, kad būs tiesa, un tur mēs parunāsim par to tiesas laikā. Un jūs, lūdzu, nāciet pie mums ciemos, lai dzirdētu visu. Tur, es sapratu tā, atklāta sēde būs, un visiem būs iespēja dzirdēt un saprast, kas notiek un kas tur ir.”

KNAB norāda, ka noziedzīgie nodarījumi RTAB notikuši no 2012. gada aprīļa līdz 2019. gada janvārim, savukārt no biroja publicētās infografikas skaidrs, ka piecas no sešiem aizdomās turētajiem darbiniekiem ir sievietes. “de facto” zināms, ka viņas visas pirms četriem gadiem tika minētas Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra “Re:Baltica” publikācijā, kurā bija teikts: gandrīz puse no RTAB darbiniekiem, kas strādājuši no 2016. līdz 2018. gadam, ir saistīti ar “Saskaņu”.

Tomēr vislielāko summu – apmēram 80 tūkstošus eiro – KNAB ieskatā nepamatoti saņēmusī Ksenija Zagorovska ciešāk ir saistīta ar partiju “Gods kalpot Rīgai”. Bijusī laikraksta “Čas” galvenā redaktore šobrīd ir Eiropas Parlamenta deputāta Andra Amerika palīdze. Viņas tālrunis bija izslēgts, taču var pieļaut, ka Zagorovska gatavojas tiesvedībai, jo februāra sākumā noslēgusi ar vīru līgumu par visas mantas šķirtību.

Starp aizdomās turētajiem ir arī par projektu vadītāju RTAB strādājusī Darja Tiščenko. Pirms četriem gadiem, kad viņa bija “Saskaņas” Saeimas frakcijas deputāta Jāņa Ādamsona palīdze, viņa par saviem pienākumiem birojā ar “de facto” bija pavisam nerunīga. Uz vairākkārt uzdotajiem jautājumiem, ko viņa darījusi RTAB, viņa vienkārši klusēja.

“De facto” zināms, ka tagad KNAB lūdz apsūdzēt arī Rīgas domnieka un “Saskaņas” valdes locekļa Sandra Bergmaņa radus – sievu Nadeždu un māti Sandru. Pirms četriem gadiem Bergmanis apgalvoja, ka viņa radinieces RTAB strādājušas reāli, taču ko viņas darījušas, esot jāprasa pašām, jo “es nekontrolēju to, ko dara vai kur strādā mani radinieki”.

Tagad Bergmanis “de facto” rakstiski paziņoja, ka no publiskiem komentāriem par krimināllietu noteikti atturēšoties, jo ne viņam, ne, citējot deputātu, “personām, kuras, iespējams, ir ierautas šajā procesā,” neesot par to nekādas informācijas.

Piektā sieviete, uz kuru šobrīd krīt KNAB aizdomas, ir kāda Anželika Sergejeva, kas RTAB nostrādāja vismaz trīs gadus, bet mēnesi pirms aiziešanas no amata 2018. gada rudenī noziedoja “Saskaņai” 3000 eiro.

Sestā aizdomās turētā vārds saistībā ar RTAB iepriekš nebija izskanējis. Tas ir mūziķis Ainars Mielavs, kurš, “de facto” sazvanīts pirms Valentīndienas koncerta, par lietu runāt negribēja. Padzirdējis, ka jautājums ir par RTAB lietu, ko KNAB nodevis prokuratūrai, Mielavs paziņoja: “Tur man nebūs nekādi komentāri, kamēr mans advokāts tur neiesaistīsies.”

“De facto” zināms, ka Mielavam kā valdes asistentam apmēram 1500 eiro mēnešalgu RTAB maksāja divus gadus – no 2012. līdz 2014. gada pavasarim. Pirms tam Mielavs divus gadus pēc kārtas – 2010. un 2011.gadā – uzstājās tā sauktās Uzvaras dienas svinībās pie šobrīd nojauktā monumenta Uzvaras parkā. Pasākumus rīkoja ar “Saskaņu” un tās līderi, toreizējo Rīgas mēru Nilu Ušakovu cieši saistītā biedrība “9maijs.lv”

Tagadējā “Saskaņas” līdzpriekšsēdētāja, bijusī Rīgas domes un Saeimas deputāte Regīna Ločmele pati bija RTAB valdes locekle no 2015. gada vidus līdz 2018. gada beigām. Par to, ka Mielavs bijis RTAB darbinieks, viņa uzzināja no “de facto”, Bergmaņa radinieces nepazīstot, taču par Zagorovsku un Tiščenko Ločmele esot pārliecināta, ka savas apmēram pusotru tūkstoti eiro lielās mēnešalgas abas bija pelnījušas.

“Pirmkārt, Ksenija Zagorovska ir profesionāla žurnāliste, viņa tiešām palīdzēja gan vākt informāciju, gan gatavot prezentācijas un kaut kādus tekstus gan priekš pasākumiem, izstādēm, komandējumiem. Tur bija liels darbs. (..) Darja Tiščenko nodarbojās ar informācijas sagatavošanu biroja vajadzībām dažādos virzienos. Viņa strādāja Maksima Tolstoja tiešajā vadībā,” saka Ločmele.

Vaicāta, vai versijai, ka RTAB bijusi fiktīva nodarbinātība, viņa nemaz netic, Ločmele norādīja: “Es varu vēlreiz apliecināt, ka tad, kad es biju RTAB viena no valdes loceklēm, manā rīcībā nebija informācijas ne par fiktīvu nodarbinātību, ne par to, ka varētu būt kaut kādas līdzīgas problēmas birojā.”

“De facto” iepriekš ziņojis, ka aizdomas par fiktīvu nodarbinātību Ušakova valdīšanas laikos ir arī citās Rīgas domes struktūrās. “Rīgas namu pārvaldnieka”, iespējams, fiktīvās nodaļas kriminālprocesā, kas šobrīd ir tiesā, starp apsūdzētajiem arī ir bijušie deputāti vai viņu radi. Savukārt “Rīgas satiksme” (RS) civiltiesiski vērsusies pret bijušo valdi, lai no tās piedzītu “Saskaņai” un GKR tuviem politkonsultantiem izmaksāto atlīdzību. Vēl plašāku RS konsultantu loku – vairāk nekā 40 personas – kopš 2019. gada pavasara kriminālprocesā joprojām vērtē Valsts policija.

Ločmele uzsver, ka viņai ir bijusi nopietna saruna ar bijušo Rīgas mēru un tagadējo kolēģi partijas vadībā Ušakovu. Šobrīd “Saskaņas” vadībā ir vienošanās – cilvēku finansēšanai jābūt caurspīdīgai un iekārtošana “pa blatu” neesot pieņemama.

Tikmēr tagadējais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) “de facto” apstiprināja, ka pašvaldība jau ir pieteikusies par cietušo RTAB lietā un vēlēsies piedzīt kompensāciju. Staķis apgalvo, ka šobrīd fiktīvā nodarbinātība Rīgas domes struktūrās faktiski neesot iespējama: “Pašvaldības struktūrās, kas ir departamenti un aģentūras, tas ir burtiski neiespējami. Tāpēc mēs arī ejam prom no šīs prakses turēt jebkāda veida nodibinājumus un citas šādas juridiskas formas, jo tur, protams, šī kontrole ir stipri mazāka.”

Skandāliem apvītais RTAB tika likvidēts 2021.gada nogalē. Vairāki tā bijušie darbinieki nu strādā uz biroja bāzes izveidotajā Rīgas tūrisma un investīciju aģentūrā.

Process par fiktīvajiem darbiniekiem ir izdalīts no sākotnējās RTAB lietas, kurā izmeklēšana vēl turpinās – tiek gaidīta tiesiskās palīdzības lūgumu izpilde Vācijā. “de facto” jau ziņoja, ka KNAB vērtē, vai “Saskaņas” Saeimas vēlēšanu kampaņas konsultanta Luca Meiera pakalpojumi partijai netika apmaksāti no tūrisma biroja naudas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu