Filma "Navaļnijs" ieguvusi BAFTA balvu; veidotāji to velta Grozevam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TOLGA AKMEN/AFP/Scanpix

Dokumentālās filmas "Navaļnijs" veidotāji nule kā iegūto Lielbritānijas Kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA) balvu veltījuši starptautiskās pētnieciskās žurnālistikas organizācijas "Bellingcat" vadītājam Hristo Grozevam.

Grozevs, kurš piedalījās kanādiešu kinorežisora Daniela Roera filmas "Navaļnijs" veidošanā, pirms BAFTA balvu pasniegšanas ceremonijas paziņoja, ka viņam un viņa ģimenes locekļiem liegts apmeklēt šo pasākumu, jo viņi atzīti par "risku drošībai".

Filma, kas stāsta par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indēšanas izmeklēšanu, svētdienas vakarā ieguva BAFTA balvu labākās dokumentālās filmas kategorijā. Izmeklēšanu veica politiķa līdzgaitnieki un tajā piedalījās arī Grozevs.

"Mēs vēlamies veltīt šo balvu Hristo Grozevam, mūsu bulgāru nūģim ar portatīvo datoru, kurš šovakar nevarēja būt ar mums, jo viņa dzīvību apdraud Krievijas valdība un Vladimirs Putins," BAFTA balvu pasniegšanas ceremonijā Londonā sacīja filmas "Navaļnijs" producente Odesa Reja.

Grozevs piektdien tviterī pavēstīja, ka ir pārsteigts par aizliegumu apmeklēt BAFTA balvu pasniegšanas ceremoniju, jo viņš atzīts par "sabiedriskās drošības risku".

"Es saprotu, ka ir jānodrošina sabiedriskā kārtība, lai gan es nesaprotu, kā mani pusauga dēls un meita apdraud sabiedrību. Tomēr tādas epizodes apliecina pieaugošo apdraudējumu neatkarīgajiem žurnālistiem visā pasaulē" ne tikai no "slepkavnieciskiem diktatoriem, bet arī no žurnālistu balsu apklusināšanas", norādīja "Bellingcat" dibinātājs.

Londonas policija paziņoja, ka tā parasti neaizliedz un nevar aizliegt personām piedalīties pasākumos, un konkrētajā gadījumā aizliegums bijis pasākuma organizatoru atbildība.

Policija norādīja, ka nevar komentēt personas drošību vai tai dotos ieteikumus, bet atzina, ka ir nobažījusies par "ārvalstu naidīgajiem nodomiem" Lielbritānijā.

"Mēs apzināmies, ka mūsu padoms var nozīmēt, ka organizatoriem ir jāizdara grūta izvēle, lemjot par to, kā vislabāk mazināt riskus pasākuma drošībai, un mēs esam pateicīgi par BAFTA iesaistīšanos," atzina policija.

2020.gada decembrī "The Insider", "Bellingcat", CNN un "Der Spiegel" žurnālisti paziņoja, ka ir atklājuši astoņu Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieku iespējamo saistību ar Navaļnija indēšanu. Pēc tam Navaļnijs publicēja telefonsarunas ierakstu ar vienu no iesaistītajiem, kurā FSB darbinieks faktiski atzīst savu saistību ar politiķa saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu.

Iepriekš Grozevs, kurš drošības apsvērumu dēļ devies prom no Austrijas, paziņoja, ka Krievijas izlūkdienesti mēģina iegūt informāciju par viņu.

Decembrī Krievija iekļāva Grozevu meklēto personu sarakstā. Kremļa kontrolētā ziņu aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz kādu avotu, vēstīja, ka pret Grozevu sākta krimināllieta par "viltus ziņu izplatīšanu par Krievijas armiju", balstoties uz likumu, kuru Krievija pieņēma pēc iebrukuma Ukrainā.

Savukārt FSB apsūdzējis Grozevu par palīdzību Ukrainas izlūkdienestiem.

Grozevs ir "Bellingcat" vadošais žurnālists Krievijas jautājumos un pērn galveno uzmanību pievērsis Krievijas uzsāktajam karam pret Ukrainu.

Maskava jūlijā pasludināja "Bellingcat" par nevēlamu organizāciju, apgalvojot, ka tā rada draudus valsts drošībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu