Vairāk nekā 30 valstu valdības aicina SOK konkretizēt neitrālo sportistu statusu (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Vairāk nekā 30 valstu valdības, tajā skaitā Latvijas, parakstījušas vēstuli, kurā aicina Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) konkretizēt neitrālo sportistu statusu, kādu SOK vēlas piešķirt Krievijas un Baltkrievijas atlētiem dalībai nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs.

10. februārī 21 Eiropas valsts, kā arī ASV, Kanādas un Japānas par sportu atbildīgie ministri piedalījās sanāksmē, kurā vairums no dalībniekiem piekrita noraidošajai attieksmei pret SOK ieceri atļaut olimpiskajās spēlēs piedalīties Krievijas un Baltkrievijas pārstāvjiem. Latviju šajā sanāksmē pārstāvēja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Pēc šīs sanāksmes tapusi vēstule SOK, kuru parakstījušas vairāk nekā 30 valstis.

"Kamēr netiks risināti šie fundamentālie jautājumi un neskaidrības attiecībā uz neitralitātes modeli, mēs nepiekrītam, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu atgriezties sacensībās," teikts vēstules fragmentā, kuru publicēja ASV ziņu aģentūra "The Associated Press".

Vēstuli parakstījušas valstis pauž bažas par to, vai vispār iespējams Krievijas un Baltkrievijas sportistiem startēt kā neitrāliem atlētiem, jo viņu darbība tiek finansēta no valstu budžetiem.

"Tāpat bažas ir Krievijas sportistu ciešā saikne ar bruņotajiem spēkiem. Mēs nekad neesam vēlējušies kādu diskriminēt nacionālās piederības dēļ, bet SOK vajadzētu kliedēt šīs bažas," rakstīts vēstulē.

SOK ieskaitā, valdības nedrīkstētu izlemt, kuri sportisti var piedalīties sacensībās un kuri ne. Tāpat konsultāciju procesā nonākts pie secinājuma, ka nevienam sportistam nevajadzētu liegt piedalīties sacensībās, liegumu pamatojot tikai ar viņa pilsonību.

Kā priekšnoteikumus, lai sportisti varētu atgriezties sacensību apritē, SOK min, ka tie varētu startēt tikai kā neitrāli sportisti, nekādā veidā nepārstāvot savu valsti vai federāciju, līdzīgi kā tas ir profesionālajās sporta līgās Eiropā, ASV un Kanādā, kā arī atsevišķos individuālajos sporta veidos.

Tāpat sportisti sacensībās varētu piedalīties, ja pilnībā respektē Olimpisko hartu. Pirmkārt, tie var būt tikai sportisti, kas nav aktīvi atbalstījušu Krievijas karadarbību Ukrainā. Otrkārt, šiem sportistiem jāatbilst Pasaules antidopinga kodeksam un citiem antidopinga noteikumiem.

Gadījumā, ja sportisti neievērotu šos priekšnosacījumus, starptautiskajām federācijām un/vai sacensību rīkotājiem nekavējoties jāatstādina viņus no sacensībām, ziņojot par to SOK.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu