Merkele telefonsarunā ar viltus Porošenko aizstāv Minskas vienošanās (6)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele
Bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele Foto: AP/Scanpix

Bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele kļuvusi par krievu "izjokotāju" Vovana un Leksusa upuri, kuri telefonsarunā izlikušies par Ukrainas eksprezidentu Petro Porošenko. Merkele sarunā aizstāvējusi Minskas vienošanās, sakot, ka tās Ukrainai esot "devušas laiku".

Jokdari publicējuši sarunas fragmentus platformā "Telegram". Merkeles birojs pirmdien apstiprināja, ka telefonsaruna notikusi 12.janvārī.

"Varu apstiprināt, ka notikusi telefonsaruna, kurā zvanītājs uzdevās par bijušo [Ukrainas] prezidentu Petro Porošenko," Merkeles pārstāvis apliecināja ziņu aģentūrai DPA.

Sarunas laikā viltus Porošenko vaicājis Merkeles viedokli par karu Ukrainā, Minskas vienošanos, Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko un Polijas prasībām Vācijai izmaksāt reparācijas par nacistu noziegumiem.

Merkele sacīja, ka daudz kritizētās Minskas vienošanās, kas tika panāktas 2014. un 2015.gadā, piedaloties Vācijai, Francijai, Krievijai un Ukrainai, esot Ukrainai devušas laiku.

Viņa slavēja rietumvalstu vienotību attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un norādīja, ka nevēloties iesaistīties sarunās caur neoficiāliem kanāliem. Merkele arī kritizēja Lukašenko režīma represijas Baltkrievijā.

Kā norāda medijs "Politico", sarunas beigās Merkelei vairāki jautājumi likuši justies neērti un viņa centusies beigt telefonsarunu.

Merkeles birojs norādīja, ka bijusī kanclere ziņojusi Vācijas Ārlietu ministrijai,  kas nodrošināja sarunas tulkojumu, par "iespaidu, ko viņa zvanītāju guvusi sarunas laikā", nepaskaidrojot sīkāk, kāds tas bijis.

Sarunas beigās zvanītājs ierosinājis pāriet uz krievu valodu, lai "pakaitinātu Putinu". "Nē, to mēs noteikti nedarīsim," atbildēja Merkele. "Mana krievu valoda ir vēl sliktāka, nekā tā bija 2014.gadā."

Vovans un Leksuss, īstajos vārdos Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs, līdzīgi apmānījuši daudzus politiķus un sabiedrībā pazīstamas personas, tai skaitā Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, Polijas prezidentu Andžeju Dudu un bijušo Lielbritānijas  premjeru Borisu Džonsonu, kā arī Eltonu Džonu un princi Hariju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu