Mākslas kolekcionāre nejauši sagandē mākslas darbu 42 000 dolāru vērtībā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Amerikāņu mākslinieks Džefs Kūnss pie viena no saviem slavenajiem "Balonu suņiem" mākslas galerijā Florencē, 2021.
Amerikāņu mākslinieks Džefs Kūnss pie viena no saviem slavenajiem "Balonu suņiem" mākslas galerijā Florencē, 2021. Foto: AP/Scanpix

Mākslas mīļotāji Maiami “Bel-Air Fine Art” galerijā aizvadītās nedēļas ceturtdienas vakarā bija liecinieki nervus kutinošai ainai, kad kāda kolekcionāre nejauši nogāza zemē 42 000 dolāru vērto ASV popārta mākslinieka Džefa Kūnsa skulptūru, ziņo britu medijs BBC.

Padzīvojusī mākslas mīļotāja vienam no slavenajiem mākslinieka veidotajiem “balonu suņiem” bija piesitusi ar pirkstu, stāstīja notikuma aculiecinieki. Negadījums notika ekskluzīvā, tikai VIP personām paredzētajā “Art Wynwood” laikmetīgās mākslas gadatirgus atklāšanas vakarā, kas katru gadu notiek Maiami, Floridā.

Foto: AP/Scanpix

Vietējais mākslinieks Stīvens Gamsons laikrakstam “Miami Herald” pastāstīja, ka viņš esot apbrīnojis skulptūru brīdī, kad kāda "vecāka sieviete" tai piesita, nogāžot to no pjedestāla. Sākumā viņš domāja, ka varbūt tā ir daļa no priekšnesuma (atceroties dažādas ielu mākslinieka Benksija radošās provokācijas smalku mākslas notikumu ietvaros), bet ātri vien sapratis, ka bijis nelaimes gadījums.

"Kad šis priekšmets nokrita zemē, efekts bija gluži kā autoavārijai uz šosejas, kas uzreiz piesaista milzīgu pūli," intervijā laikrakstam novērtēja Gamsons.

Par laimi neveiklajai kundzei, darba vērtību sedz apdrošināšana, norādīja Benedikta Kaluča, “Bel-Air Fine Art” galeriju tīkla mākslas padomniece, kas pārstāv skulptūru.

"Tas bija notikums pats par sevi," Kaluča kundze pastāstīja “Miami Herald”. “Visi nāca paskatīties, kas noticis.”

"Dzīve vienkārši apstājās uz 15 minūtēm," laikrakstam New York Times sacīja Sedriks Boero, kurš arī strādā “Bel-Air Fine Art” galeriju tīklā. Viņš piebilda, ka ar sievieti runājis kolēģis, un viņa atzinusi, ka viņa to ļoti nožēlojot un viņai gribējies "vienkārši pazust no zemes virsas".

Skulptūra bija daļa no ierobežotas mākslinieka veidotas kolekcijas, kura tagad ir samazinājusies no 799 vienībām līdz 798. Neskatoties uz to, ka skulptūra šobrīd ir sadragāta lauskās, joprojām pastāv interese par iznīcinātā mākslas darba iegādi.

68 gadus vecais mākslinieks Džefs Kūnss nav sniedzis nekādus komentārus par notikušo.

Viņa “Balloon Dog” veidoto skulptūru klāsts ir viens no ikoniskākajiem laikmetīgās mākslas darbu komplektiem, un tie ir pārdoti par desmitiem miljonu dolāru. Daži no tiem ir milzīgi — pat trīs metru augstumā —, taču nelaimē iekļuvusī figūra bijusi tikai kucēns, proti, 40 centimetrus gara.

Kūnsa “Balonu suņi” ir rotājuši galerijas visā pasaulē, un 2017. gadā to popularitāti vēl vairāk iezīmēja reperis Jay-Z, kad viņš uzaicināja Kūnsu uz sadarbību, lai izveidotu 12 metrus augstu piepūšamu balonu suni sava koncerta skatuves rekvizītam.

2019. gadā Kūnss iegāja vēsturē, kad viņa skulptūra “Trusis” tika pārdota izsolē par 91,1 miljonu dolāru — visu laiku augstāko mākslas darba pārdošanas cenu, kuru realizējis šobrīd dzīvojošs mākslinieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu