WADA pieprasa Krievijas daiļslidošanas zvaigznes Vaļijevas diskvalifikāciju (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Krievijas diktators Vladimirs Putins un daiļslidotāja Kamila Vaļijeva
Krievijas diktators Vladimirs Putins un daiļslidotāja Kamila Vaļijeva Foto: AP/Scanpix

Pasaules Antidopinga aģentūra ir pārsūdzējusi Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) attaisnojošo spriedumu Krievijas daiļslidotājas Kamilas Vaļijevas dopinga lietā, otrdien paziņojot, ka pieprasa sportistes četru gadu diskvalifikāciju.

WADA iebilst pret RUSADA konstatējumu, ka Vaļijevai šajā lietā, kas aizēnoja pagājušā gada Pekinas olimpiskās spēles, nav "nekādas vainas vai nolaidības". WADA vēlas četru gadu diskvalifikāciju un Valijevas rezultātu anulēšanu no datuma, kad viņa nodeva analīžu paraugu, - 2021.gada 25.decembra. Tas ietvertu arī olimpiskās spēles.

Krievijas slidotāja, kura tobrīd bija 15 gadus veca, februārī izcīnīja olimpisko zeltu komandu sacensībās, taču vēlāk tika paziņots, ka paraugā, ko viņa nodeva divus mēnešus iepriekš, konstatēta aizliegta viela trimetazidīns. Tās ir zāles, ko lieto angīnas ārstēšanai, taču aizliegtas sportistiem, jo uzlabo izturību.

Analīžu rezultāti tika paziņoti vēlāk, jo laboratoriju, kas pārbaudīja paraugu, bija skārusi Covid-19 pandēmija.

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) ļāva Vaļijevai turpināt startēt olimpiskajās spēlēs, ņemot vērā to, ka viņa ir nepilngadīga, taču neattaisnoja viņu izdarītajā pārkāpuma.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nolēma nepiešķirt medaļas nevienai no komandu sacensību dalībniecēm, kamēr nav atrisināta krievietes dopinga lieta.

RUSADA ieskatā Vaļijevai jāpiemēro diskvalifikācijai tikai uz vienu dienu 2021.gada Krievijas čempionātā, kad tika ņemtas dopinga analīzes.

Jau ziņots, ka pēc RUSADA paziņojuma janvārī WADA pauda savu apņēmību apstrīdēt sportistes attaisnošanu.

Individuālajās sacensībās Vaļijeva Pekinā piedzīvoja vairākus kritienus un ieņēma ceturto vietu.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu