Pasaules rallija čempionāta (WRC) posma sarīkošana Latvijā vēl salīdzinoši nesenā pagātnē šķita utopiska fantāzija, taču tagad tā ir realitāte - 2024. gada sezonā Rīgā un Kurzemē būs dzirdama pamatīga motoru rūkoņa. TVNET aicināja uz sarunu sacensību rīkotāju "RA Events" direktoru Raimondu Strokšu, kurš pastāstīja par darba procesu, kā noorganizēt prestižās sacīkstes, kas pasaules autosporta hierarhijā ieņem otro vietu aiz līderes Pirmās formulas (F-1). Cik liels būs ieguvums Latvijas ekonomikai? Cik daudz skatītāju sacensības pulcēs? Kāds būs sacīkšu maršruts?

Kad tev WRC posms Latvijā kļuva par sapni? Un kad tas kļuva par realitāti?

Kad noorganizējām pirmo ralliju 2009. gadā (Latvijas rallija čempionāta posmu "Talsu rallijs"), uzreiz sapratām, ka gribam kaut ko vairāk un kaut ko lielāku. Gadu iepriekš biju beidzis savas autosportista gaitas. Tas varbūt ir saistīts ar manu raksturu un adrenalīnu. Organizēšana ir ļoti interesanta. Varbūt tādā veidā aizstāju braukšanas adrenalīnu. Pēc Talsu rallija sapratām, ka neapstāsimies pie nacionālā mēroga. Protams, bija jāuzkrāj pieredze un zināšanas.

Reāli tas logs mums atvērās Covid pandēmijas gados. Pirms tam WRC posms Latvijā bija utopisks sapnis - praktiski nereāls. Covid apstākļi pavēra logu tādā ziņā, ka WRC čempionāts sāka skatīties uz mazākiem tirgiem, jo bija maz citu iespēju rallija norisei. Tad bija pirmās sarunas, ka mēs teorētiski varētu Covid laikā rīkot sacensības. Nu jau jāsaka paldies dievam, ka tas nesanāca, jo mums būtu ārkārtīgi maz laika sagatavoties. WRC saprata, ka nav slikti aiziet uz mazāku tirgu, jo ir labi ceļi un laba organizācija - faktiski sacensību nedēļā visa valsts dzīvo līdzi pasākumam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp