Ogres novada dome liedz rīkot akciju "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" (5)

Papildināts
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis piedalās preses konferencē, kurā informē par Ogres novada muzeju reorganizāciju un turpmāko darbību.
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis piedalās preses konferencē, kurā informē par Ogres novada muzeju reorganizāciju un turpmāko darbību. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ogres novada pašvaldība nesaskaņo pieteikto pasākumu “Atbalsta akcija "Demokrātija ir trausla kā porcelāns"”, kas bija iecerēta rīt plkst. 18 pie Ogres Vēstures un mākslas muzeja, paziņots šobrīd notiekošajā preses konferencē Ogres novada domē. 

Kā pamatojums tam tika sniegts ekrānuzņēmums, kuru šobrīd Ogres novada domē notiekošajā preses konferencē ekrāna prezentācijā demonstrēja Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale. Tajā bija lasāms, iespējams, pasākuma rīkotāju rakstīts aicinājums ierasties uz akciju maskās, ja nu gadījumā kāds no dalībniekiem justos nedroši paust savu viedokli.

Foto: Ekrānšāviņš

Bārbale, komentējot šo ekrānšāviņu, norādīja uz likuma “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” 11. panta 3. punktu: “Sapulces, gājiena un piketa dalībniekam šo pasākumu laikā ir aizliegts slēpt savu seju zem maskas.”

Šobrīd portālā "Facebook" ievietotajā pasākuma aprakstā lasāms:

“Nenotikusī porcelāna izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā februāra sākumā sašūpoja Latvijas publisko telpu, bet, kā jau tas notiek, ātri vien dienaskārtībā nāca citas ziņas un notikumi, atstājot Avena porcelānu tur, kur tas līdz šim stāvējis.

Nesalīdzināmi skarbāk ir klājies Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem, kas, “nosēžoties politiskajiem putekļiem”, sākuši izjust smagas represijas no pašvaldības vadības puses. Muzeja darbiniekiem atcelts atalgojuma palielinājums, kopš pagājušā gada augusta nav apstiprināts muzeja darba plāns, tiek liegta izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošana. Muzeja darbība faktiski ir apturēta.

Spēku samērs šajā konfliktā ir skaidri redzams ikvienam, tā ir Dāvida cīņa pret Goliātu. Situācijā ap Ogres muzeju tiek skarts kas daudz būtiskāks par pašvaldības attiecībām ar tās iestādi. Te ir runa par pilsoniskām brīvībām un demokrātiju.

Demokrātija ir trausla kā porcelāns. Tā nav pašsaprotama, un tā nav arī dāvana. Tās ir mūsu izvēles un līdzdalība katru dienu.

Nestāvēsim malā, redzot netaisnību!”

Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) piebilda, ka Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrību veido trīs domē neievēlētie deputātu kandidāti, proti, Elīna Grīnhofa ir "Latvijas attīstības" un Ogrē pazīstama kā eksministra Daniela Pavļuta sieva, savukārt Kārlis Avotiņš pārstāv "Konservatīvos". Politiskā partija "Kustība "Par!"" precizē, ka Grīnhofa ir "Kustība "Par!"" biedre. "Būtībā tā ir divu valstī bankrotējušu partiju biedru politiska biedrība. Daniels [Pavļuts] mums divus gadus lika nēsāt maskas, tādēļ nav pārsteigums, ka arī uz sapulci aicina nākt maskās," sacīja Helmanis.

Saistībā ar norisēm ap Ogres Vēstures un mākslas muzejā (OVMM) kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) 24.februārī ir sasaucis KM Muzeju padomes ārkārtas sēdi, ministrs paziņojis sociālajos tīklos. Uz sēdi būs aicināti gan domes, gan muzeja pārstāvji.

Papildināts: Ogres novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Dana Bārbale vēl arvien notiekošās preses konferences sākumā uzsvēra, ka Ogres Vēstures un mākslas muzejs ir Ogres novada pašvaldības dibināts muzejs. Atgādināja muzeja nolikumā iekļautos punktus, īpaši pasvītrojot funkcijas: krāt, dokumentēt un saglabāt Ogres novada kultūras, mākslas un vēstures materiālo un nemateriālo mantojumu. “Muzejs nevar veikt citas funkcijas vai uzdevumus, kas nav tā nolikumā,” akcentēja Bārbale.

Tikai domes kompetencē ir izdot saistošos noteikumus par pašvaldības budžetu.

Līdz pagājuša gada 22. novembrim OVMM tika noteikts iesniegt budžeta pieprasījumu 2023. gadam. Lēmums “Par Ogres novada pašvaldības muzeju konsolidēto budžetu” tika pieņemts domes sēdē 16. februārī.

Pašvaldība finansējumu paredz muzeja krājuma papildināšanai (iepirkšanai, ekspedīcijām), saglabāšanai, fiziskajai drošībai, kā arī izpētei un izmantošanai.

OVMM izstāšu un pasākumu plānu 2023. gadam pašvaldībai iesniedza 31. augustā 2022. gadā.

Kā norādīja Bārbale, muzejs domei ir iesniedzis finanšu pieprasījumu izstādēm, kuras faktiski nenotiek. 15. februārī notikusi tikšanās ar muzeja vadītāju Eviju Smiltnieci, savukārt 20. februārī dome saņēma precizētu un papildinātu izstāžu un pasākumu plānu 2023. gadam. Tajā īpaša vērība jāpievērš energoefektivitātes uzlabošanai, ņemot vērā energoresursu sadārdzināšanos, atgādināja Dana Bārbale, turpinājumā pievēršoties apstāklim, ka 10 gadu laikā OVMM ir veicis tikai vienas Ogres novada teritoriālās vienības - Meņģeles - izpēti un tās rezultātus apkopojis ekspozīcijā. Evija Smiltniece norādīja, ka pētniecība notiek arī par citām vietām, bet ne par katru no tām uzreiz tiekot veidota izstāde. Darbs šajā virzienā tiek un tiks turpināts. Tomēr temps esot jāpalielina, norādīja Egils Helmanis, "citādi novadā esošo 16 pagastu izpēte aizņemšot 160 gadus". Līdz ar to dome nosaka, ka ir jāveic vismaz vienas teritoriālās vienības izpēte gadā, par to veidojot arī atbilstošu ekspozīciju.

Ne visi Ogres pašvaldības muzeji ir akreditēti, tādēļ 22.12. dome pieņēma lēmumu par novada muzeju reorganizāciju as šīgada 2. janvāri. Tas jāveic, konsultējoties ar Muzeju padomi, muzeju darbiniekiem un sabiedrību par pakalpojuma saņemšanas iespējām.

Runājot par OVMM publiskās informācijas saskaņošanu: “Līdz 16. februārim tika izplatīta nepatiesa informācija un maldināta sabiedrība, tādēļ 17. februārī izdots rīkojums “Par informācijas publicēšanu”, nolūkā nepieļaut turpmākas nepatiesas informācijas izplatīšanu un sabiedrības apzinātu maldināšanu,” norādīja Bārbale.

Nepatiesās informācijas izplatīšana nozīmē iekļaut muzeja pasākumu plānā tādus pasākumus, kuriem pašvaldība vēl nav apstiprinājusi finansējumu.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu