Jaunais RTU rektors: Būtiski nodrošināt zinātnisko izstrāžu pārnesi uz industrijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunievēlētais Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna piedalās mediju pasākumā, kurā iepazīstina ar savu redzējumu par universitātes attīstību viņa vadībā un pirmajiem veicamajiem darbiem.
Jaunievēlētais Rīgas Tehniskās universitātes rektors Tālis Juhna piedalās mediju pasākumā, kurā iepazīstina ar savu redzējumu par universitātes attīstību viņa vadībā un pirmajiem veicamajiem darbiem. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) attīstībai ir būtiski nodrošināt zinātnisko izstrāžu pārnesi uz industrijām, ceturtdien, 23. februārī, preses konferencē uzsvēra jaunievēlētais RTU rektors Tālis Juhna.

Juhna stāstīja, ka viņa vadībā RTU turpinās uzņemto kursu - veicināt tautsaimniecības un ekonomikas attīstību caur zinātni. Viņš cer, ka tieši RTU būs viens no svarīgākajiem attīstības virzītājspēkiem Latvijā.

Jaunais rektors iecerējis pilnveidot studiju procesu, lai studējošie iegūtu zināšanas, kas ir saistītas ar jauno tehnoloģiju izstrādi un radošo domāšanu, integrējot projektus, kur studenti var iesaistīties inovāciju aktivitātēs, kā arī padarot studiju procesu individualizētāku un balstītu uz katra indivīda prasmēm.

Juhna norādīja, ka svarīga ir sadarbība ar industrijām un mūžizglītība.

Juhna redz nepieciešamību RTU veidot personāla politiku, kas ir vairāk atvērta jaunajiem talantiem un starptautiskiem mācībspēkiem.

Rektoram ir mērķis nodrošināt universitātes iekļūšanu pasaules "Top500" universitāšu vidū, ko varot paveikt, nodrošinot zinātnisko izstrāžu pārnesi industrijās. Runājot par sadarbību ar industrijām, Juhna norādīja, ka šis process tiek attīstīts jau vairāk nekā 20 gadus un ir izveidojusies sistēma, kā veiksmīgāk sadarboties, kā izstrādāt patentus un tos komercializēt.

Juhna atzīmēja, ka visiem svarīga būs cīņa par cilvēkresursiem, attiecīgi uzņēmējiem jādomā par veidiem, kā piesaistīti prasmīgus studentus jau agrīnā stadijā. Savukārt RTU būtiski ir nodrošināt to, ka doktoranti strādā gan universitātēs, gan industrijā. Veiksme būtu tie gadījumi, kad doktoranti izstrādā RTU zinātniskos risinājumus, komercializē tos caur uzņēmumiem un ilgtermiņā turpina darbu universitātē.

Runājot par augstskolu konsolidāciju, Juhna apvienošanās procesus vērtē pozitīvi. Viņš uzskata, ka ilgtermiņā tas dos pozitīvu ietekmi gan uz budžeta izlietojumu, gan projektu veidošanu.

Savukārt vērtējot valsts finansējumu augstākajai izglītībai, Juhna uzslavēja finansējuma pieaugu šā gada budžeta projektā, tomēr par plānoto naudu joprojām varot īstenot ierobežotu skaitu projektu, kas ir mazāk nekā citviet Eiropā.

Jau ziņots, ka par jauno RTU rektoru ievēlēts augstskolas zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Juhna saņēma 137 no 190 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm. Jaunievēlētais rektors darbu sāks marta beigās, par precīzu datumu vienojoties ar RTU padomi. Otrs kandidāts - RTU Rīgas Biznesa skolas direktors Jānis Grēviņš - attiecīgi saņēma ievērojami mazāku balsu skaitu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu