Mariupole - simbols tam, ko piedzīvo Ukraina

Dokumentālā filma “Mariupole: Cilvēku stāsti”
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Jau desmit gadus diendienā Krievija ir terorizējusi Ukrainas mierīgos iedzīvotājus, anektējot Krimu, veicinot karadarbību atsevišķos reģionos. Pagājušā gada 24. februārī notikušais Krievijas liela mēroga iebrukums Ukrainā pavērsa vardarbību jaunā ļaunuma dimensijā. Spīdzināti un nogalināti iedzīvotāji, sagrautas pilsētas, iznīcināta nākotne… Mariupole ir simbols tam, ko piedzīvo Ukraina. 

Reiz modernā Eiropas pilsēta ar 400 000 iedzīvotāju divu mēnešu laikā tika pārvērsta drupās, vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju spīdzināti, izvaroti, nogalināti. Vairākkārt godalgotā dokumentālā kino režisora Robina Bārnvela filma “Mariupole: Cilvēku stāsti” (Mariupol: The People’s Story) izstāsta šo stāstu caur cilvēkiem, kas to visu ir pieredzējuši. No 1. marta sadarbībā ar HBO filmu demonstrēs LMT Viedtelevīzija.

Dokumentālā filma “Mariupole: Cilvēku stāsti” vēsta par notikumiem pilsētā no pirmā Krievijas uzbrukuma, pirmajiem uzlidojumiem līdz pat pēdējām stundām, kuras “Azovstaļ” milzīgajos korpusos ielenktie “Azov” kaujinieki mēģināja aizsargāt pilsētu. Aplenkuma laikā filmas producentiem bija izdevība sazināties ar cilvēkiem Mariupolē, un filmā izmantoti iedzīvotāju filmēti dokumentāli kadri. Filmā redzēsiet epizodes, ko uzņēmusi skolniece, piedzīvojot pilsētas iznīcināšanu un viņas tēva ievainošanu. Arī kadrus, ko filmējuši “Azovstaļ” kompleksā paslēpušies civiliedzīvotāji. Filma iekļauj vēsturiskus brīžus, kā Mariupoles teātra sabombardēšanu, pēdējo uzbrukumu “Azovstaļ” rūpnīcai… bet viss tiek izstāstīts ar reālo karadarbību piedzīvojušo Mariupoles iedzīvotāju vārdiem. “Tas ir stāsts par kara noziegumiem un ciešanām, taču arī par cilvēkiem, kuri ir demonstrējuši neticamu drosmi, sastopoties ar nepārvaramiem apstākļiem, arī par neticamu uzdrošināšanos un nesalaužamu garu,” pauž filmas veidotāju Abacus Media Rights pārstāvji.

Filmas režisors Robins Bārnvels (Robin Barnwell) ir saņēmis vairākus apbalvojumus par savu profesionālo darbību dokumentālā kino žanrā, tostarp Lielbritānijas Kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA), Emmy, Peabody un citas balvas. Viņa dokumentālās filmas ir izraisījušas plašu rezonansi, vēstot par plašākai Rietumu sabiedrībai mazāk zināmām sociālajām problēmām, kā Ķīnas pāraudzināšanas nometnes, Irānas sieviešu revolūcija, Vācijas neonacistu kustība un citām.

Par filmu atzinīgi izteikušies vadošie britu mediji. “Iespējams, pirmais visaptverošais stāstījums par pilsētas iznīcināšanu,” rakstīja The Times. “Šī spēcīgā dokumentālā filma, ko filmējuši paši iedzīvotāji, stāsta par aplenkumu un godina gan izbēgušo, gan palikušo cilvēku drosmi," vērtēja Daily Mail.

Dokumentālās filmas “Mariupole: Cilvēku stāsti” treileris

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu