Latvijā stādu cenas pavasarī palielināsies par vidēji 10% (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krāšņi augi un andele vērienīgajā Latvijas Stādu parādē
Krāšņi augi un andele vērienīgajā Latvijas Stādu parādē Foto: Sabīna Alta

Stādu cenas pavasarī palielināsies par vidēji 10%, aģentūrai LETA atklāja aptaujātie stādaudzētāji.

Zemnieku saimniecības "Zutiņi 1" pārstāve Santa Meļķe aģentūrai LETA stāstīja, ka, lai gan aukstās naktis vieš bažas par stādu dzīvotspēju, saimniecībā notiek intensīvi darbi. Energoresursu izmaksu dēļ apkures sezona sākta mazliet vēlāk, tāpēc darbi, kurus parasti varēja paveikt divās nedēļas, ir jāpaveic vienā. Darbi ir saspringti un prasa precizitāti.

Vienlaikus stādu piedāvājumu novēlotā sezonas sākšana neietekmēs, jo stādu stādīšana ir atkarīga no tā, cik silts būs pavasaris.

Tāpat viņa paredzēja, ka energoresursu dēļ cenas stādiem būs dārgākas. Meļķe atzina, ka aprēķini vēl nav veikti, bet viņa prognozē, ka cenas varētu palielināties par 10-15%.

Arī zīmola "Raunas stādi" un zemnieku saimniecības "Kaliņi" īpašniece Lāsma Riekstiņa aģentūrai LETA atzina, ka cenas sortimentam palielināsies par 10%, jo dārgāki kļuvuši podi, substrāts un sēklas, kā arī palielināta minimālā alga, kas jāizmaksā strādniekiem.

Viņa stāstīja, ka arī Vidzemē, lai gan joprojām ir auksts, darbi ir sākušies. Saimniecība pamazām sāk iesildīt siltumnīcas, bet viņa atzīmēja, ka energoresursu sadārdzinājums saimniecībai ir neliels. Kurināmais tika laicīgi iepirkts pagājušajā gadā.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka piedāvājuma apjoms netiks palielināts, jo jau rudens pusē varēja just, ka ziemciešu sektorā pirkšana norit gausi. Riekstiņa atzīmēja, ka pircēji savus pirkumus rūpīgāk pārdomā, sevišķi tādās sortimentu pozīcijas, kas tiek biežāk piedāvātas vai ir dārgākas.

Tāpat zemnieku saimniecības "Viduļi" pārstāve Gunita Behmane aģentūrai LETA norādīja, ka stādaudzētavas sortiments tiks pielāgots iedzīvotāju pirktspējai. Tā kā jaunstādi ir palikuši "krietni dārgāki", saimniecība šogad piedāvās vairāk stādus, kas ir pašu sēti. Tāpat tiks vairāk piedāvāti mazie stādiņi, kuri ir lētāki par jau izveidotam kompozīcijām.

Behmane skaidroja, ka cenu nevar pacelt, ja nav pirktspējas. Ja uz maija pusi cilvēkiem naudas nebūs, tad cena ļoti krasi nepaaugstināsies, tā vietā saimniecībai nāksies "iepauzēt uz izaugsmi".

Vienlaikus viņa norāda, ka saimniecībā notiek lieli stādīšanas darbi. Atraitnītes tiek pabeigtas un patlaban sāk stādīt vasaras puķes un sēts viss, kas ir ilgi augošs. Siltumnīcas tiek kurinātas pārsvarā ar granulām.

"Ir protams sadārdzinājums. Ar to ir jārēķinās, ka šogad tas visvairāk ietekmēs cenu stādiem. Viss būs atkarīgs no tā, cik liels patēriņš būs bijis kurināšanas sezonā" stāstīja Behmane.

Viņa atzīmēja, ka patlaban laikapstākļi nav labvēlīgi stādu audzēšanai - tajā brīdī, kad saules nav, siltumnīca ir jākurina pat tad, ja ārā ir +5 un arī +10 grādi. Pēc viņas paustā, labāk būtu, ja grādi būtu zem nulles, bet ārā spīdētu saule.

Tāpat viņa norādīja, ka cenas ir palielinājušās pilnīgi visiem izejmateriāliem - podiem, minerālmēsliem, jaunstādiem un citiem izejmateriāliem.

"Kaliņi" stādaudzētava ir ģimenes saimniecība, kurā tiek audzētas vasaras puķes, ziemcietes, graudzāles, dārzeņu un garšaugu stādus, kā arī nelielos daudzumos dekoratīvos krūmus un skuju kokus. Kā liecina "Firmas.lv" informācija saimniecībai pieder 38,4 hektāri zemes. Tā pieder Agrim Meļķim.

"Zutiņi" 2021.gadā strādāja ar 179 386 eiro apgrozījumu un 38 693 eiro peļņu. Saimniecības pamatdarbība ir graudaugu, pākšaugu un eļļas augu sēklu audzēšana, dārzeņu audzēšana, augu pavairošana, citu viengadīgo kultūru audzēšana, graudu malšanas produktu ražošana. Saimniecība pieder Riekstiņai, liecina "Firmas.lv" informācija,

"Viduļi" ir reģistrēta 1992.gadā. Kā liecina "Firmas.lv" informācija saimniecībai pieder 15,2 hektāri zemes. Saimniecība pieder Jānim Behmelim.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu