Latvijas čempionātā peldēšanā piedalījusies sportiste ar Krievijas pasi, federācija atvainojas par agresorvalsts karoga demonstrēšanu (7)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Peldētāji Ķīpsalas peldbaseinā.
Peldētāji Ķīpsalas peldbaseinā. Foto: ROBERTS VOSKANS

98. Latvijas atklātajā čempionātā peldēšanā pagājušajā nedēļas nogalē kāda vietējā kluba sastāvā piedalījās sportiste ar Krievijas pilsonību, bet televīzijas tiešraidē programmatūras nepilnību dēļ tika parādīts agresorvalsts karogs, ziņo Latvijas Radio.

Latvijas atklātais čempionāts Ķīpsalas peldbaseinā notika no 24. līdz 26. februārim. Kopumā bija pieteikušies 470 dalībnieki no Latvijas, kā arī ārvalstīm.

Ārzemju dalībnieku pulkā bija igauņi, somi, ukraiņi, maltieši un itāļi. Šo valstu karogi arī bija redzami pie Ķīpsalas peldbaseina ēkas griestiem sacensību laikā.

Tomēr televīzijas tiešraidē titros kādā no peldējumiem parādījās arī Krievijas karogs. Tobrīd baseinā peldēja Krievijas pilsone, kas pārstāv vienu no Latvijas klubiem. Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) prezidents Aivars Platonovs Latvijas Radio skaidroja, ka tas noticis jaunās programmatūras nepilnību dēļ. 

"Man, protams, arī bija nepatīkami redzēt, ka parādās Krievijas karogs. Tā ir tehniska nianse. Mēs šo [titru] sistēmu šobrīd testējam, tā nāk no Amerikas. To saņēmām tikai ceturtdien. Sistēma ņem no datubāzes faila sportista pilsonību, nevis kluba rezidenci. Šobrīd izņemt vienas valsts karogu nav iespējams. Publiski atvainojos, ja kādu tas ir aizskāris," savā komentārā pauda Platonovs.

"Situācija Latvijā tāda ir, ka mums ir samērā daudz Latvijas rezidentu nepilsoņu, kas dzīvo, mācās un arī trenējas tepat Latvijā. Izsniedzot licences, mēs saņemam datus no mūsu juridiskajiem biedriem (sporta skolām un klubiem), un tur ir jaunieši, bērni. Pamatā mūsu gadījumā tie ir bērni līdz 16 gadu vecumam, kam ir Krievijas un Baltkrievijas pases. Neuzskatām viņus par Krievijas un Baltkrievijas sportistiem. Viņi ir Latvijas rezidenti, viņi pārstāv Latvijas klubus."

Kopumā Latvijas peldēšanas klubos esot mazāk nekā pieci jaunieši ar Krievijas vai Baltkrievijas pasi. Šoreiz čempionātā startēja tikai viena meitene, viņas vecāki jau vairākus gadus dzīvojot Latvijā.

"Stipri šaubos, vai mums tagad būtu jāpasaka nē pilnīgi visiem ar Krievijas pasēm, īpaši, ja tie ir cilvēki, kas šeit dzīvo vairākus gadus, tie ir bērni. Ļoti ceru, ka viņi cenšas integrēties šajā valstī un varbūt, sasniedzot noteiktu vecumu, arī īstenos naturalizācijas procesu un kļūs par Latvijas pilsoņiem," piebilda LPF prezidents.

98. Latvijas atklātajā čempionātā sacensību augstvērtīgāko rezultātu sasniedza igauņu peldētājs Daniels Zaicevs, kurš arī kaldināja sava kluba "Garant" uzvaru neoficiālajā medaļu ieskaitē. Kopumā šim klubam 11 medaļas, no tām piecas zelta. No Latvijas komandām labākā šoreiz bija Valmieras sporta skola, kuras sastāvā piecas no deviņām medaļām nopelnītas ar Kristapa Miķelsona palīdzību.

Ķīpsalā 2023. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas B normatīvus sasniedza gan pieminētais Zaicevs (50 metros tauriņstilā), gan arī Ģirts Feldbergs (100 metros uz muguras) un Gabriela Ņikitina (50 metros tauriņstilā). 

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu