Izraēlas parlaments dod sākotnējo akceptu nāvessoda ieviešanai (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izraēlas parlaments
Izraēlas parlaments Foto: EPA/Scanpix

Pretrunīgi vērtētais Izraēlas likumprojekts par nāvessoda ieviešanu par terorismu trešdien pārvarējis pirmo šķērsli parlamentā.

Likumprojektu atbalstīja 55 no 120 Kneseta locekļiem, bet deviņi deputāti balsoja pret. Lai likumprojekts stātos spēkā, tas vēl jāapstiprina parlamentā trīs lasījumos.

Likumprojektu ierosināja galēji labējo deputāte Limora Sona Hara-Meleha, kuras vīrs tika nogalināts palestīniešu uzbrukumā 2003. gadā.

Izraēlā arī agrāk ierosināts atjaunot nāvessodu, bet šie priekšlikumi netika pieņemti.

Izraēlas nacionālās drošības ministrs Itamars Bengvirs uzstāja, lai likuma grozījumi tiek iekļauti valdības koalīcijas līgumā.

Premjerministra Benjamina Netanjahu valdība, kuru parlaments apstiprināja decembrī, ir labējākā Izraēlas vēsturē.

Palestīniešu Ārlietu ministrija nosodīja likumprojektu kā "nežēlīgu, barbarisku un necilvēcīgu", uzskatot, ka tā mērķis ir liegt palestīniešiem tiesības uz pastāvēšanu un cilvēcību.

Arī Izraēlas Demokrātijas institūts kritizēja likumprojektu, kas "ir pretrunā Izraēlas pamatvērtībām, kā arī starptautiskajām konvencijām".

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" norādīja, ka divas trešdaļas no pasaules iedzīvotājiem joprojām dzīvo valstīs, kur ir spēkā nāvessods.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu