"Rindas uz burvja mājienu pašas neizzudīs." Meņģelsone uzsver nepieciešamību reformēt tarifu sistēmu (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Līga Meņģelsone
Veselības ministre Līga Meņģelsone Foto: Evija Trifanova/LETA

Ārstu pieejamības uzlabošanai ir svarīgi reformēt veselības aprūpes pakalpojumu tarifu sistēmu, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja veselības ministre Līga Meņģelsone.

Viņa piebilda, ka izmaiņas tarifu sistēmā ir viena no veselības aprūpes nozarē iecerētās reformas sastāvdaļām.

Pēc ministres paustā, tarifu sistēma vienmēr ir bijusi pielāgota tam, cik valstij ir naudas, līdz ar to medicīnas iestādēm tiek piešķirtas konkrētas pacientu ārstēšanas kvotas, kurām beidzoties, tām vienkārši vairs nav naudas, par ko apmaksāt speciālistus, un veidojas rindas.

"Rindas uz burvju mājienu pašas neizzudīs, jo pacientam otrā pusē ir jābūt ārstam," sacīja Meņģelsone, uzsverot, ka rindu mazināšana ir tiešā mērā saistīta ar atalgojumu un speciālistu pietiekamību.

Ministre uzsvēra, ka viņas iecerētā "efektivitātes reforma" nozarē prasīs vairāk naudas, taču rezultātā ārsts pacientam būs pieejams vairāk stundu un šis pakalpojums būs apmaksāts pilnībā.

Meņģelsone atzina, ka pagaidām ir problemātiski atrast finansējumu šai reformai, tomēr vienlaikus viņa uzskata, ka tad, kad sistēma būs pārskatīta un uzlabota, adekvāta finansējuma piesaistīšana vairs nebūs tik grūta, jo neviens vairs nevarēs to salīdzināt ar naudas bēršanu caurā maisā.

"Man ir ļoti svarīgi saprast, ka visai valdībai kopā ar premjeru veselība ir svarīga prioritāte, un tur mums ir burtiskā nozīmē jāsadodas rokās," izteicās ministre.

Viņa uzsvēra, ka situācija nozarē šobrīd ir ļoti nokaitēta, jo mediķiem vairs nav ar Covid-19 saistīto piemaksu, kas faktiski bija kā papildu atalgojums.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu