Krāslavas novadā likvidēs Poļu pamatskolu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Krāslavas novada pašvaldības dome nolēma ar šī gada 31.augustu likvidēt Krāslavas grāfu Plāteru vārdā nosaukto Poļu pamatskolu.

Skolas direktores pienākumu izpildītāja Aļona Čiževska pauda, ka skola pastāv jau 32 gadus. Skolā mācās 44 bērni, nodarbināti 15 skolotāji.

Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija Miglāne ziņoja, ka skolas izdevumi ir 232 000 eiro algām, plus precēm un pakalpojumiem 41 000 eiro un pamatlīdzekļiem 2000 eiro. Pašvaldības finansējuma daļa ir 181 000 eiro, no kuriem 28 000 eiro sedz Poļu fonds, un valsts dotācija pedagogu atlīdzībai ir 90 000 eiro.

Novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (LZS) pauda, ka iepriekšējās valdības laikā no Izglītības ministrijas izskanējuši tādi cipari kā minimālais skaits ir 200 skolēni pamatskolā, 66 skolēni vidusskolas posmā, kas principā nozīmē visu pamatskolu slēgšanu novadā un Dagdas vidusskolas slēgšanu. Poļu skolai kā mazākumtautību skolai varētu būt arī citādāki nosacījumi attiecībā uz skolēnu skaitu, domā Upenieks.

Tagad ir jauna valdība, un kā tas viss veidosies turpmāk, neviens nezina, sacīja domes priekšsēdētājs. Ja būs interese no vecākiem, skolas programmu pašvaldība varētu atbalstīt, nodarbībām notiekot, iespējams, ģimnāzijas telpās, viņš teica.

Novada vadība cilājusi Poļu skolas finansējuma jautājumu ne tikai mazākumtautību kontekstā, bet arī kā par pierobežas skolu, bet Izglītības ministrijā ir cilvēki, kuri par šādu tēmu negrib dzirdēt, pauda Upenieks. Pašvaldībā spiesti jautājumu par Poļu skolas slēgšanu cilāt katru gadu, jo finansētāji ir ar mieru runāt tikai par viena gada periodu.

Lēmumu slēgt skolu pieņēma, atklāti balsojot. Par balsoja deputāti Raitis Azins (S), Aivars Bačkurs, Aleksandrs Jevtušoks (LZS), Viktorija Lene (LZS), Antons Ļaksa (LZS), Ivars Plivčs (JKP), Aivars Plotka (Latgales partija), Armands Pudniks (S), Aivars Trūlis (LRA), Gunārs Upenieks (LZS), kopā 10 balsis. Pret balsoja Ēriks Zaikovskis (LZS), atturējās Jāzeps Dobkevičs (LZS).

Krāslavas novads sastāv no Krāslavas un Dagdas pilsētām un 24 pagastiem, tā kopējā platība 2289 kvadrātkilometri, iedzīvotāju skaits uz 2021.gada 1.janvāri, saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datiem - 23 624.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu