Horeogrāfe un dejotāja Jana Jacuka: “Ja mēs vairāk dalītos, dzīvot būtu vieglāk” (1)

Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Anna Konovalova

15. martā Mančestras “O2 Apollo” koncertzālē iesāksies komponista un dziedātāja Demjena Raisa (Damien Rice) Eiropas tūre. Šobrīd jau izpārdotajā koncertā kā īpašās viešņas piedalīsies spāņu dziedātāja Silvija Pereza Krusa (Sílvia Pérez Cruz) un horeogrāfe, dejotāja Jana Jacuka.

Tālāk turneja virzīsies no “Eventim Apollo” koncertzāles Londonā uz Antverpeni Beļģijā, Parīzi, Amsterdamu, Berlīni, Prāgu, Ženēvu, Milānu un Udīni Itālijā, Zagrebu Horvātijā un, visbeidzot, Krakovu. Tieši pēdējās uzskaitītās pilsētas koncerts 4. aprīlī ir vienīgais, uz kuru vēl ir pieejamas biļetes.

Jana absolvējusi Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas mākslas bakalaura programmu (2018), šobrīd aktīvi darbojas dejas un teātra jomā, veidojot autordarbus, kā arī sadarbojoties ar citiem māksliniekiem un strādājot par horeogrāfiLatvijas teātros. 2021. gadā “Spēlmaņu nakts” Grand Prix nokļuva Dailes teātrī, par Viestura Kairiša režisēto Māras Zālītes lugu “Smiļģis”, kuras iestudējumā Jana veidoja horeogrāfiju. Tajā pašā “Spēlmaņu” laidienā nominācija par horeogrāfes darbu Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātra izrādē “MUMU” (rež. Viesturs Kairišs). Saņemtas nominācijas Dejas balvai par darbu “Baiļu rutīna” Ģertrūdes ielas teātrī, kā arī par labāko laikmetīgās dejas dejotāju un horeogrāfi. Arī šogad Dejas balva, iespējams, nonāks tieši Janas rokās - viņas darbs “Attālums starp mums” nominēts kategorijās “Laikmetīgās dejas iestudējums vai notikums” un “Laikmetīgās dejas horeogrāfe”. Balvas pasniegšanas ceremonija notiks 29. aprīlī.

Pirms ar Janu piesēžamies pie intervijas galda mājīgajā TVNET sarunu istabā, no rīta mums ir sarunāta tikšanās Ģertrūdes ielas teātrī. Tur notiek mēģinājums gaidāmajai Demjena Raisa koncertturnejai. Ar tumšu materiālu aizklātie logi teātra trešā stāva zālē top par robežšķirtni starp pirmspusdienas steidzīgumu uz ielas un radoša procesa neparedzamo, kaut klusināto un mierīgo gaitu uz melnā paklāja.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu