Elastīgās ādas sindroms. Ar šo labāk nesasirgt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: The New England Journal of Medicine

Ārsti publicējuši 27 gadus veca vīrieša fotogrāfiju, kurš cieš no visai retas un ļoti neparastas kaites – elastīgās ādas sindroma.

Attēls ir daļa no pētījuma, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The New England Journal of Medicine”. Tajā redzams Omānas Sultanātā dzīvojošā pacienta torss, kuru klāj dīvaina izskata āda. Liekas, ka tā uz vīrieša skeleta un muskuļiem ir uzklāta mākslīgi un ir darināta no gumijas. Tā gan patiesībā nav. Vīrietis cieš no ārkārtīgi retas kaites, kas dažās ķermeņa daļās ietekmē saistaudus.

Zinātniskajā literatūrā šis sindroms tiek dēvēts par “pseudoxanthoma elasticum”, un tas liek elastīgajās saistaudu šķiedrās uzkrāties kalcijam un citiem minerāliem. Šīs šķiedras ir daļa no saistaudiem un piešķir tiem elastīgumu un izturīgumu.

Kaites rezultātā cieš šīs elastīgās šķiedras ādā, acīs, asinsvados un retāk arī gremošanas orgānu sistēmā. Pirmās šī sindroma pazīmes ir sīkas, dzeltenīgas pumpiņas uz kakla, padusēs un citās ķermeņa vietās, kur saskaras āda.

Tiesa, šī kaite ir reta. Visā pasaulē tā skar vienu cilvēku no 50 tūkstošiem. ASV Nacionālās Medicīnas bibliotēkas dati liecina, ka sievietēm ir divas reizes lielāka iespēja sasirgt ar šo kaiti nekā vīriešiem.

Šajā pētījumā aprakstītais pacients vēl tiek izmeklēts, un ārsti saka, ka viņa dzīvībai pagaidām briesmas nedraud. Lai arī šis sindroms nav ārstējams, pastāv medikamenti, kas ļauj tikt galā ar dažiem no kaites simptomiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu