Eksperti: inflācijas radītās sekas Baltijas nekustamo īpašumu tirgū būs ilgstošas (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nekustamais īpašums. Ilustratīvs attēls.
Nekustamais īpašums. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Eksperti prognozē, ka 2023. gads nekustamo īpašumu nozarē būs izaicinošs – procentu likmes pieaugs, inflācijas radītās sekas būs ilgstošas un var sarukt iespējas cilvēkiem saņemt kredītu nekustamā īpašuma iegādei. 

Igaunijas Nekustamo īpašumu asociācijas valdes priekšsēdētājs Gerts Jostovs norāda, ka Baltijas valstu nekustamo īpašumu tirgu sagaida nepastāvīgi laiki. Ukrainas kara dēļ Baltijā ir samazinājies tiešo investīciju apjoms, kas parasti dod papildu iespējas vietējam nekustamā īpašuma sektoram.

Tajā pašā laikā augstā inflācija un Euribor likmes palielināšanās ir mazinājusi cilvēku interesi un arī iespējas saņemt kredītu nekustamā īpašuma iegādei. "Uzskatu, ka Baltijas nekustamā īpašuma nozare kopumā ir labi sagatavojusies grūtiem laikiem. Taču galvenais jautājums vietējā nekustamā īpašuma tirgus attīstībā, iespējams, būs naudas vērtība," pauž Jostovs.

Savukārt "Swedbank" grupas galvenā ekonomista vietnieks Nerijus Mačiulis atzīst, lai gan inflācijas virsotne mums ir aiz muguras, tomēr tās radītās sekas jutīsim vēl ilgi. "Procentu likmes ir strauji pieaugušas līdz augstākajam līmenim pēdējo desmitgažu laikā, un tās vēl nav sasniegušas savu maksimumu. Savukārt kapitāla izmaksu pieaugums uzreiz ietekmē nekustamā īpašuma tirgus noskaņojumu un vērtējumus.

Tāpēc, atbildot uz jautājumu, vai jau esam pieredzējuši sliktāko, jāsaka, ka dati liecina – visticamāk, ka nē."

Arī nekustamo īpašumu kompānijas "Newsec" partneris un pētniecības vadītājs Adams Tirča atzīst, ka nekustamā īpašuma tirgus 2023. gadā būs izaicinošs. "Mēs jau redzam daudzus scenārijus gan ar iespējām, gan ar būtisku negatīvu risku, ka situācija pasliktināsies pirms kļūs labāka," stāsta Tirča.

Ikgadējais nekustamā īpašuma nozares forums "Nordic Real Estate Forum" norisināsies 23.martā Tallinā, un tā organizatori ir Igaunijas Nekustamo īpašumu kompāniju asociācija, Igaunijas Īpašumu vērtētāju asociācija, Igaunijas Nekustamo īpašumu brokeru kamera un "Corpore Conferences".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu