VIDEO ⟩ Cieš gan pacienti, gan personāls - "Stradiņos" teju gadu nedarbojas lifts (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls. Slimnīcas kāpnes.
Ilustratīvs attēls. Slimnīcas kāpnes. Foto: AP/Scanpix

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) jau ilgu laiku nedarbojas lifts. Pacientu nogādāšanai augšup un lejup pa stāvajām kāpnēm tiek izmantotas nestuves, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu". 

Video: Raidījuma "Bez tabu" sižets

Otrajā stāvā atrodas paliatīvās aprūpes un ķirurģijas nodaļa, kur ir vieta 28 pacientiem. Darbiniekiem pa kāpnēm jānes ne tikai slimnieki, bet arī smagas kastes ar ēdienu, kā arī tīrā un netīrā gultasveļa.

"Nezinu, man nav vārdu. Cieš personāls, pacienti. Kā 21. gadsimtā var būt, ka slimnīcā pacienti uz otro stāvu tiek nesti ar nestuvēm?" neizpratnē ir Jurijs, kura mamma nonākusi slimnīcas aprūpē.

"Kāpnes ir ļoti stāvas, viena nepareiza kustība, un pacients ir nokritis. Brokastis, pusdienas, vakariņas nes sievietes. Tas notiek katru dienu."

Slimnīcas teritorijā atrodas 49 lifti, 19 no tiem izbūvēti padomju laikos. Liftu detaļas iepirktas preventīvi, lai tos pēc iespējas ātrāk salabotu. Vienam no šiem liftiem maijā apritēs dīkstāves gads.

Lifta darbība tika apturēta, jo tas apstājies pusstāvā un apdraudējis kā darbinieku, tā pacientu un apmeklētāju drošību. Slimnīcā aprēķināts, ka lifta atjaunošana izmaksās ap 40 tūkstošiem eiro.

Tāpat darbā pieņemti darbinieki, kuru pamatuzdevums – pa stāvajām kāpnēm pārvietot pacientus.

PKUS valdes locekle Agra Ločmele saka: "Apzināmies, ka slimnīcas infrastruktūra šobrīd ir tāda, kāda ir. Šobrīd tikai 32% mūsu infrastruktūras atbilst mūsdienu prasībām. Esam izstrādājuši secīgu infrastruktūras attīstības plānu, lai 2029. gadā tie jau būtu 80%."

Ločmele norāda, ka lifta darbību plānots atjaunot jūnijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu