Rīgas domei šobrīd ir svarīgāki darbi par cīņu ar pieminekļiem, norāda Staķis (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis rīko preses konferenci pie ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā, kuras sienā izveidojušās plaisas
Rīgas mērs Mārtiņš Staķis rīko preses konferenci pie ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā, kuras sienā izveidojušās plaisas Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pašvaldībai šobrīd ir svarīgāki darbi par cīņu ar pieminekļiem, sarunā ar aģentūru LETA uzsvēra Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), komentējot Rīgas domes Pieminekļu padomes lēmumu par vairāku pieminekļu aizvākšanu.

Rīgas mērs norādīja, ka pašlaik notiek intensīvs darbs pie pašvaldības budžeta, kam jāvelta daudz darba, savukārt okupāciju slavinošie objekti, kuru aizvākšanu prasīja valsts, ir demontēti.

Citu pieminekļu demontāža nebūs ne strauja, ne emociju iespaidā, izteicās politiķis. Viņš skaidroja, ka Rīgas pašvaldība bieži saņem dažādus priekšlikumus gan no privātpersonām, gan nevalstiskajām organizācijām izvietot pilsētvidē piemiņas plāksnes, monumentus u.c. objektus. Lai šie jautājumi bez profesionāļu diskusijas nenonāktu pa tiešo politiķu darba kārtībā, ir izveidota Pieminekļu padome, kurā bez politiķiem darbojas tēlnieki, arhitekti un citi profesionāļi, kas var paskatīties uz katru konkrēto jautājumu no citas perspektīvas.

Šajā padomē neskata jautājumus tikai par pieminekļu aizvākšanu, bet arī par piemiņas vietu atjaunošanu, piemēram, par piemiņas memoriāla Lipkem papildināšanu ar visu ebreju glābēju vārdiem.

Tas, ka Pieminekļu padome ir atbalstījusi atsevišķu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, ir ieteikumi, turklāt balsojums parādījis, ka šie lēmumi padomē netiek vērēti viennozīmīgi, uzsvēra politiķis, pēc kura vārdiem, šim jautājumam jāpieiet ar vēsu prātu un ir nepieciešama diskusija.

Rīgas mērs aicinās savus kolēģus deputātus pievēsties nevis pieminekļu jautājumam, bet Rīgas domes budžetam, ielu remontiem, sociālās nodrošināšanas jautājumiem.

TVNET jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā Rīgas domes Pieminekļu padome atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē, padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.

Pieminekļu padome atbalstīja arī ierosinājumu demontēt 1978.gadā uzstādīto pieminekli zinātniekam, "PSRS trīskārtējam sociālistiskā darba varonim" Mstislavam Keldišam, kas atrodas Rīgas kanālmalas apstādījumos, iepretim Latvijas Universitātei, un piemiņas plāksnes vēsturniekam Jānim Zutim aizvākšanu. Tā atrodas Basteja bulvārī 12.

Tika atbalstīta arī piemiņas plāksnes komunistiskās partijas tipogrāfijai Čiekurkalna 1. garajā līnijā 88 demontāža.

Minēto pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu rosināja Publiskās atmiņas centrs.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu