Jauni pierādījumi, kas varētu palīdzēt uzzināt patiesību, kas slēpjas aiz stāsta par Trojas karu

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Gadsimtiem ilgi Trojas karš tika uzskatīts par mītu. Tas ir bijis aizraujošs kara stāsts par senās Trojas pilsētas aplenkumu un iespējamo iznīcināšanu. Tā ir bijusi valdzinoša leģenda, kas izdzīvojusi cauri gadsimtiem. Taču Trojas karš ir viens no svarīgākajiem notikumiem grieķu mitoloģijā, un Trojiešu zudušās pilsētas ir jauna dokumentālā filma, kas šo leģendāro stāstu atdzīvina.

Augstas klases grafika, elpu aizraujoši kadri, kas uzņemti no gaisa, un novatoriski datorizētie attēli atklāj galvenās arheoloģiski interesantās vietas un atjauno zudušās Trojas ēkas šajā divdaļīgajā dokumentālajā filmā, kas būs skatāma kanālā Viasat History svētdien, 13. martā, pulksten 22.00

Foto: Publicitātes foto

Mīts par Trojas karu

Stāstu par Trojas karu slavenu padarīja Homērs — bieži dēvēts par sengrieķu dzejnieku, kurš esot dzīvojis 8. gadsimtā pirms mūsu ēras. Ir saglabājušies tikai divi Homēra darbi — “Iliādaˮ, kas ir stāsts par kara pēdējām 50 dienām, un “Odiseja” — vēstījums par kāda karavīra garo ceļu mājup pēc kara. Stāstā izskaidrots, kā grieķu karavīri aplenc Trojas pilsētu, cenšoties atriebties pēc tam, kad Trojas valdnieka dēls aizbēga kopā ar Grieķijas valdnieci. Desmit gadu viņi tur aplenkumā pilsētu un cīnās pie Trojas mūriem. Visbeidzot, grieķi izdomāja viltīgu plānu — paslēpa karavīrus koka zirgā un tā ieveda viņus pilsētā. Trojieši noticēja viltībai, un grieķi iekļuva Trojas pilsētā un to iznīcināja, tādējādi izbeidzot karu. Vēsturnieki jau sen cenšas atklāt noslēpumu, vai Trojas karš patiešām ir noticis. Vai šis stāsts, kas ir pazīstams kā “Episkais ciklsˮ, ir tikai fantāzija, vai arī tā pamatā ir reāli notikumi?

Foto: Publicitātes foto

Jauni atradumi

Divās 70 minūšu garās filmās tiek parādīts, kā arheologi apmeklē Turciju, Grieķiju un Amsterdamu, atklājot jaunus atradumus un sekojot līdzi seno un mūsdienu vēsturnieku darbam, lai atšķetinātu pierādījumus un atklātu patiesību. Turcijā arheologi pēta statujas, kas viņiem palīdz pierādīt, ka šī vieta patiešām ir vēsturiskā Trojas pilsēta, un apkārtnē atrod norādes, kas to sasaista ar Homēra un citu seno rakstnieku aprakstīto Trojas pilsētu. Amsterdamas komanda pēta pierādījumus, kas palīdz saprast šīs vietas senumu un noteikt, kurš no daudzajiem pilsētas slāņiem varētu atbilst Trojas kara domājamajam datumam. Tikmēr Grieķijā komandai ir pārsteidzošs atradums —sena māla lampa, uz kuras ir zīmējums, kurā attēlots Trojas karavīrs, kas bēg no Trojas. Vēsturnieki pārbauda slaveno stāstu, atklājot teorijas par to, kas varētu būt šīs leģendas pamatā.

“Viasat History” aizraujošā divdaļīgā dokumentālā filma Trojiešu zudušās pilsētas, kas būs skatāma, 13. martā pulksten 22.00, ir notikumiem piesātināts kara stāsts, kurā arheologi atklāj neticamus jaunus pierādījumus, kuri varētu palīdzēt uzzināt patiesību, kas slēpjas aiz stāsta par Trojas karu.

Seko mums arī Facebook

Foto: Publicitātes foto

 

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu