Nepilnīga piektās naudas atmazgāšanas direktīvas pārņemšana: Latvija gatavo atbildi Eiropas Komisijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Naudas maks. Ilustratīvs attēls.
Naudas maks. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Latvija gatavo atbildes vēstuli Eiropas Komisijai (EK) pārkāpuma procedūrā, kas pret Latviju ierosināta saistībā ar nepilnīgu piektās naudas atmazgāšanas apkarošanas direktīvas pārņemšanu, pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Latvija atbildē skaidrošot Latvijas normu atbilstību, kā arī iespējamo tālāko rīcību.

FM norāda, ka EK veic visu Latvijas normatīvo aktu, kas paredz Eiropas Savienības (ES) direktīvu pārņemšanu, izvērtējumu - direktīvu pārņemšanas pilnīguma pārbaudi un atbilstības pārbaudi.

Pēc šo pārbaužu veikšanas EK ir sniegusi viedokli par dažu normu saturu. Latvijai divu mēnešu laikā ir jāsniedz savs viedoklis par šīm normām un to atbilstību, norāda FM pārstāvji.

Šobrīd Latvija gatavo atbildes vēstuli EK uz formālā paziņojuma procedūru, skaidrojot Latvijas normu atbilstību, kā arī iespējamo tālāko rīcību saistībā ar saņemto viedokli, norāda FM pārstāvji, piebilstot, ka EK to ir noteikusi kā ierobežotas pieejamības informāciju.

Jau ziņots, ka EK ir ierosinājusi pret Latviju pārkāpuma procedūru saistībā ar nepilnīgu piektās naudas atmazgāšanas apkarošanas direktīvas pārņemšanu un 15.februārī nosūtījusi Rīgai attiecīgu oficiālu vēstuli.

Direktīvas normu pārņemšanas galīgais termiņš bija 2020.gada 10.janvāris, un Latvija ir oficiāli paziņojusi, ka pāreja ir veikta.

Neskatoties uz to, EK uzskata, ka vairākas direktīvas normas Latvija nav pārņēmusi, iekļaujot tās nacionālajā likumdošanā.

Normas, kas nav pārņemtas, attiecas uz uzņēmumiem, kas saviem klientiem nodrošina šifru atslēgas virtuālo valūtu uzglabāšanai un pārskaitīšanai.

Citas normas, kas nav pārņemtas, attiecas uz pienākumu sniegt nepieciešamo informāciju centrālajam reģistram, kā arī uz kompetento iestāžu un pašregulējošos organizāciju zināmu pienākumu nodrošināt caurskatāmību un uzraudzību.

Ja mēneša laikā Latvija nesniegs atbildi, EK var apsvērt iespēju nosūtīt Rīgai tā dēvēto pamatoto viedokli, oficiāli pieprasot izpildīt ES tiesību normu prasības.

Ja arī tad EK prasības netiek izpildītas, Komisija var vērsties ES Tiesā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu