"Apsveicu, esat svarīgs spēlētājs." RUS TVNET "Telegram" kanāls cietis botu uzbrukumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Rus TVNET

Krievijas iebrukuma Ukrainā gadadienā portāla RUS TVNET "Telegram" kanāls piedzīvoja botu uzbrukumu. Platformā arī parādījās viltus konti, kas uzdevās par RUS TVNET.

RUS TVNET norāda, ka situācija stabilizējusies un izdarītas visas nepieciešamās darbības. Patlaban vienīgais īstais RUS TVNET konts platformā "Telegram" ir šis: https://t.me/rus_tvnetlv.

Foto: t.me/rus_tvnetlv

Par konta autentiskumu liecina zilais ķeksis pie tā nosaukuma. Turklāt, nospiežot uz rus.tvnet.lv vietnē atrodamās "Telegram" ikonas, tā aizvedīs tieši uz šo kontu.

Kas notika?

Krievijas iebrukuma gadadienā 24. februārī RUS TVNET savā "Telegram" kanālā paziņoja, ka plkst. 12.00 piedalīsies kopīgā akcijā ar citiem Latvijas medijiem, atskaņojot Ukrainas himnu.

Ieraksts saņēma vairāk nekā 20 000 negatīvu reakciju, kas ir ļoti netipiski kanālam ar nedaudz vairāk kā 3000 sekotājiem.

Anomāls reakciju daudzums RUS TVNET Telegram kanālā
Anomāls reakciju daudzums RUS TVNET Telegram kanālā Foto: https://t.me/rus_tvnetlv

Tajā pašā dienā RUS TVNET savā "Telegram" kanālā ievietoja fotogrāfijas no mītiņa Ukrainas atbalstam "Bez Tevis nav uzvaras!". Tam uzradās gandrīz 80 000 negatīvu reakciju.

Foto: https://t.me/rus_tvnetlv

Pat atslēdzot vienu vienu no reakciju veidiem, uzbrukumi turpinājās.

Zemāk redzamajā attēlā redzams tipiskais reakciju daudzums, ko RUS TVNET ieraksti saņēmuši pirms un pēc botu uzlidojuma Krievijas iebrukuma gadadienā.

Foto: https://t.me/rus_tvnetlv
Foto: https://t.me/rus_tvnetlv

Uzbrukums sākās 27.februāra rītā, kad RUS TVNET "Telegram" masveidīgi sāka augt sekotāju skaits. Ik stundu par sekotājiem kļuva desmitiem kontu no Indijas, Brazīlijas, Taizemes.

Redakcijas lēmumi un rīcība  

Platformas noteikumu dēļ milzīgais neautentisko sekotāju pieplūdums varēja beigties ar RUS TVNET kanāla slēgšanu. Tika izlemts, ka vienīgais pareizais lēmums būs kanālu uz laiku padarīt publiski nepieejamu. 

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" izvērtēja RUS TVNET pieņemto lēmumu pareizību, kā arī norādīja, ka iestāde neesot saņēmusi informāciju, ka citu Latvijas mediju vai organizāciju "Telegram" kanāli saskārušies ar šādiem uzbrukumiem.

"Fakts, ka kļuvāt par botu uzbrukumu mērķi, nozīmē, ka esat svarīgs spēlētājs informatīvajā vidē. Apsveicu!" notikušo komentē dezinformācijas pētniece Nika Aleksejeva.

Taču, kamēr konts bija īslaicīgi aizvērts, tam saradās "līdzinieki". Pašlaik darbojas vairāki viltus kanāli, kas izliekas par RUS TVNET, izmanto tā nosaukumu un vizuālo identitāti.

Kāds RUS TVNET vārdā publicē "TV prikolus", cits sevi dēvē par "rusofobisku izgāztuvi".

Izmanīgākie aktīvi mēģina citās sociālo tīklu platformās pārdot "Telegram" kanālu ar lietotājvārdu, kas ļoti līdzīgs RUS TVNET, un provocē, it kā RUS TVNET vārdā publicējot "neviennozīmīgas publikācijas". RUS TVNET redakcijai ar šīm viltus publikācijām nav nekāda sakara.

Redakcija tādas darbības vērtē kā izspiešanas mēģinājumu un risinās šo jautājumu ar juridiskiem līdzekļiem.

Piedāvājums iegādāties kontu @rustvenetlv par 7000 dolāriem
Piedāvājums iegādāties kontu @rustvenetlv par 7000 dolāriem Foto: ekrānuzņēmums
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu