Pirms “Nord Stream” uzspridzināšanas gāzes vadu “apmeklējuši” Krievijas kara kuģi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas jūras spēku mācības Kaļiņingradas rajonā 2021.gadā. Ilustratīvs attēls
Krievijas jūras spēku mācības Kaļiņingradas rajonā 2021.gadā. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Īsi pirms sprādzieniem, kas pagājušā gada septembrī sapostīja trīs no kopumā četriem gāzes cauruļvadiem “Nord Stream” un “Nord Stream 2”, uz notikuma vietu bija devušies Krievijas militārie kuģi ar sprāgstvielu uzstādīšanas aprīkojumu, vēsta vācu izdevums “t-online”.

Dažas dienas pirms sprādzieniem cauruļvados “Nord Stream” un “Nord Stream 2” 2022. gada septembrī notikuma vietā varētu būt bijuši Krievijas militārie kuģi, sestdien, 25. martā raksta Vācijas ziņu portāls “t-online”. Pie šāda secinājuma izdevuma žurnālisti nonāca pēc izmeklēšanas veikšanas, kas balstījās uz informāciju, kas saņemta no avotiem drošības struktūrās, kā arī uz atklātajiem datiem. Pēc viņu teiktā, šajos kuģos bija iekārtas, ar kuru palīdzību būtu iespējams pie cauruļvadiem novietot sprāgstvielas.

Foto: Ekrānuzņēmums

Pēc “t-online” vēstītā, satelītattēli liecina, ka

naktī uz 21. septembri, tātad piecas dienas pirms sprādzieniem, no Krievijas jūras spēku bāzes Kaļiņingradā atklātā jūrā devušies trīs aizdomīgi kuģi. Publikācijā norādīts, ka uz kuģa “SS-750” ir mini-zemūdene ar satveršanas svirām, bet uz velkoņiem “SB-123” un “Aleksandrs Frolovs” ir kravas celtņi.

Virzoties uz rietumiem, abi velkoņi ziņoja par savu atrašanās vietu 21. septembra pēcpusdienā, norādīts izmeklēšanā.

Trīs citi Krievijas Jūras spēku kuģi, iespējams, pavadījuši operāciju un nodrošinājuši militāro piesegšanu: saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas 22. septembra ziņojumu, korvete “Soobrazitelny” un patruļkuģis “Jaroslav Mudry” piedalījās kara flotes mācībās, rūpējoties par vairāku citu kuģu kuģošanas drošību. Turklāt, kā raksta “t-online”, satelītattēli liecinot, ka 21. septembrī Kaļiņingradas ostu pametis arī izlūkkuģis “Syzran”, lai gan mākoņu dēļ tas nav pilnīgi skaidri redzams.

Žurnālisti uzskata, ka par aizsegu operācijai varēja kalpot 2022. gada 19. septembrī sāktie Krievijas Baltijas flotes lielie manevri. Tai skaitā no Kaļiņingradas jūrā tika izvietoti speciālie spēki, kas apmācīti veikt zemūdens diversijas operācijas.

Vācijas federālā prokuratūra, kā arī Dānijas un Zviedrijas izmeklētāji, atbildot uz “t-online” jautājumiem, atteicās komentēt Krievijas Jūras spēku rīcību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu