Somijā noticis uzbrukums konservatīvo spēku kandidātam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ints Kalnins

Nepilnu nedēļu pirms parlamenta vēlēšanām Somijā noticis uzbrukums konservatīvo spēku kandidātam, kuru nosodīja Somijas līderi.

Somijas prezidents Sauli Nīniste un premjerministre Sanna Marina asi kritizēja Helsinkos notikušo uzbrukumu 68 gadus vecajam Benam Ziskovičam, kurš ir visilgāk Somijas parlamentā strādājošais deputāts.

Saistībā ar uzbrukumu aizturēts 38 gadus vecs vīrietis, kurš priekšvēlēšanu kampaņas laikā Itekeskusas rajonā Helsinku austrumos sestdienas pēcpusdienā uzbruka Ziskovičam, kritizējot Nacionālās koalīcijas partijas politiķi par jūdaismu un atbalstu Somijas dalībai NATO.

Videoierakstā no pasākuma redzams, ka uzbrucējs politiķi nogrūž zemē pirms viņu aiztur apsargi un policisti.

Ziskovičs, kurš guvis vieglus ievainojumus, ir iesniedzis kriminālsūdzību par uzbrukumu un nelikumīgiem draudiem.

"Vīrietis sāka kliegt par NATO, kā viņš gribētu mani nogalināt un pagrūst zem vilciena, kas bija man aiz muguras. Pēc tam viņš man iesita pa seju," politiķis stāstīja Somijas sabiedriskajai raidorganizācijai "Yle". Viņš piebilda, ka uzbrucējs nešķita garīgi nelīdzsvarots vai reibumā.

Nīniste nosodīja "gļēvo uzbrukumu". "Naids, draudi, nemaz nerunājot par vardarbību kampaņas laikā ir uzbrukums arī demokrātijai," Somijas prezidents rakstīja tviterī.

Savukārt Marina uzbrukumu raksturoja kā "šokējošu un pilnīgi nosodāmu", piebilstot, ka "uzbrukums kandidātam ir uzbrukums demokrātijai".

Ebrejs Ziskovičs, kura partija atbalsta Somijas dalību NATO, ir valsts parlamenta deputāts kopš 1979.gadā un pašlaik ir pieredzējušākais deputāts Somijas parlamentā.

Pašlaik Ziskoviča Nacionālās koalīcijas partijai ir 38 no 200 Somijas parlamenta deputātu mandātiem, un tā ir parlamenta opozīcijā.

2019.gadā Itekeskusā notika uzbrukums deputāta kandidātam Suldanam Saidam Ahmedam no Kreiso alianses, bet iepriekšējā dienā kāds vīrietis mēģināja uzbrukt toreizējam ārlietu ministram Timo Soini priekšvēlēšanu pasākumā Vantā.

Somijas parlamenta vēlēšanas gaidāmas 2.aprīlī. Tās būs pirmās vēlēšanas kopš pērn pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Somija atteicās no gadu desmitiem īstenotās neitralitātes politikas un nolēma pievienoties NATO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu